Vizita za živali > Novice
1389 ogledov

Osem najmanj inteligentnih pasem

Shih tzu
1/8
EPA
Po članku o najpametnejših pasmah je neizbežen tudi članek o najmanj inteligentnih pasmah na svetu.

Ker so veterinarji naredili le izbor najpametnejših pasem, smo si pri tem seznamu pomagali s številnimi lestvicami tujih medijev in izbrali pet pasem, ki so se na lestvicah pojavljale najpogosteje.

Seveda niso vsi predstavniki določene pasme neumni in teh lestvic ne smemo posploševati. Boste pa s pasmo iz seznama najverjetneje dobili psa, ki bo težje učljiv.

Izbira

Lestvice so bila narejene na podlagi več dejavnikov.

Kako je pes učljiv, kako rad se uči in kako hitro dojema. Nekatere pasme so prav “piflarske”, se rade učijo in hitro dojemajo. Drugih pa učenje sploh ne zanima, ali pa psu težko dopovemo, kaj želimo od njega.

Pomembno je tudi, kakšen spomin ima pes. To lahko vidimo tudi po tem, kako pes prepozna naše prijatelje. Če pride prijateljica k nam na kavo enkrat na teden, bi jo moral pes že poznati. Če se je vsakič znova boji, vsakič znova laja in se do nje obnaša kot do tujca, je morda z njegovim spominom nekaj narobe.

Pomembna je tudi orientacija psa, pa ne le tista, da najde pot domov. Tudi njegovo sprehajanje po stanovanju je lahko pokazatelj njegove orientacije. Če se zdrav pes z dobrim vidom vedno znova zaleti v isto oviro, najbrž ni najpametnejši.

Obstaja je še mnogo drugih pokazateljev, kot je prepoznavanje mimike in besed skrbnika, prilagajanje novim in nepoznanim situacijam, iznajdljivost in tako dalje.

Prednosti manj inteligentnih pasem 

Tudi manj inteligentne pasme imajo lastnosti, ki so številnim zelo všeč. Večina teh pasem je crkljivih, se rade stiskajo in družijo s skrbnikom, imajo za bolnika značilno obnašanje, se smilijo samemu sebi, kažejo skrbniku popolno predanost, so nesamostojni ter morda pretirano navezani na skrbnika. To so lastnosti, ki jih vidimo tudi pri inteligentnejših pasmah, a so pogostejše prav pri manj pametnih psih.

V fotogaleriji poglejte pasem psov, ki se najpogosteje znajdejo na nehvaležnem seznamu.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.