Vizita za živali > Novice
80 ogledov

Ostaja spregledan že 15 mesecev

Guindilla Hrtji svet
Na Festivalu za ljubitelje živali nas čaka velikanska pasja uta iz piškota, v kateri bi lahko počival tudi velik kuža. Z njeno pomočjo bomo pomagali nežnemu Guindilli in tako skušali preprečiti še eno od krutih zgodb ...

V zavetišču Scooby v Španiji, kamor se slovenski prostovoljci odpravljajo večkrat letno, trenutno na posvojitelje čaka več kot 400 psov ...  Tako so nam trenutne razmere oisali v društvu Hrtji svet, kjer rešujejo odslužene hrte in poskrbijo za številne uspešne posvojitve.

"Psi, ki čakajo na odgovorne posvojitelje, so si med seboj različni tako vizualno kot karakterno. Od tistih, ki bi ti najraje splezali v naročje in se ves čas božali, do takšnih, ki so ves čas nekje v tvoji bližini, pa si ne upajo čisto zraven in na koncu tistih, ki se ljudi zaradi nesocializacije ali slabih izkušenj zelo bojijo," opisuje članica društva Urška Petek. Pravi, da je najpomembnejši karakter psa, saj mora ustrezati našemu življenjskemu stilu in izkušnjam. 

Guindilla | Avtor: Hrtji svet Hrtji svet
Naj gre nežni Guindilla končno domov

Med psi, ki na svoj dom v zavetišču Scooby čakajo že več kot leto dni, je mlad samček Guindilla. Star je tri leta in od tega že 15 mesecev v zavetišču čaka, da ga opazi pravi posvojitelj.

"Zakaj ostaja spregledan, nam ni čisto jasno. Guindilla je prepoznaven po svoji tipični pozi ušes, saj ima vedno eno dvignjeno in drugo spuščeno. To nam je ob obisku njegove ograde vedno narisalo nasmeh na obraz," pravi Urška. Opisuje ga kot umirjenega in neženega galga, ki uživa v človeški bližini, rad se stisne k človeku ter se crklja. "Večino časa mirno preleži na pesku, občasno pa se tudi pridruži svojim pasjim cimrom pri igri," opisuje. 

Pravi, da je 15 mesecev v zavetišču za tri leta starega psa predolga doba. "Četudi so psi v zavetišču na varnem pred cesto in ljudmi, je življenje v njem vsak dan borba - za hrano, hierarhično lestvico ..."Zato si v društvu želijo, da psi tam ne bi ostajali predolgo, ampak da bi čim prej našli odgovorne domove. "Vendar je le teh žal premalo, psov pa preveč," dodajajo. 

Guindilli bomo s skupnimi močmi pomagali na Festivalu za ljubitelje živali, ki bo 11. junija v Češminovem parku v Domžalah.

Na dogodku boste videli veliko pasjo uto, ki pa ne bo čisto običajna. Naredili jo bodo v PAPY pasji pekarni in jo na dogodku v zameno za slasten košček pasje ute zbirali prispevke za nežnega Guindillo.

Kot v pravljici ...

"Tako kot je nas, ko smo bili še otroci, navduševala pravljica o Janku in Metki in smo imeli pred očmi tisto čokoladno hiško, tako se bo  našim kužkom od prireditve: Festival za ljubitelje živali; dalje risala pred očmi PAPY piškotna pasja uta – pravi pravljični pasji dom – sanje vsakega kužka," so opisali v pasji pekarni PAPY.

PAPY piškotna pasja uta bo izdelana iz naravnih PAPY pasjih piškotov, ter  okrašena z zdravim pasjim čokoladnim prelivom narejenim iz rožičeve moke ter pasjega kokosa. "Uta bo tako velika, da bo lahko sprejela v svoje okrilje skoraj vsakega kužka, tudi tiste malo večjih pasem," obljubljajo.

Tako kot so PAPY pasji piškotki, bo tudi ta pasja uta izdelana iz pasjim želodčkom prijaznih - naravnih surovin. Sestavni deli PAPY piškotne pasje ute ne bodo vsebovali sladkorja, soli, raznih konzervansov in ojačevalcev okusa, izdelani bodo iz  prvovrstnih surovin iz prehranske verige ljudi.

"Glede na to ta želimo narediti pasjo uto iz samih naravnih surovin, nam trenutno največji izziv predstavlja kako hiško sestaviti skupaj, da bo varno stala in ne bo padla že ob rahlem dotiku," še dodajajo v pekarni.

Glede na to, da so pasji  prijatelji zelo navdušeni nad  PAPY priboljški, bo tudi dokaj velik  izziv: kako ohraniti to pasjo uto celo vsaj nekaj časa celo ...

Več o dogodku Festival za ljubitelje živali TUKAJ.

anja.scuka@zurnal24.si