Vizita za živali > Novice
134 ogledov

Osupljiva gmota v morski globini

Orjaški ligenj - jajčeca Profimedias
Potapljači so ob turški obali posneli zelo redek pojav ...

Potapljači so ob turški obali posneli filmček z veliko želatinasto gmoto, kjer je veliko jajčec orjaškega lignja (Ommastrephes bartramii), piše Focus. Gre za izjemno redek in osupljiv pojav.

Želatina, ki so jo potapljači posneli, je velika kot avto. Gre za izjemno redek pojav, ki ga je do zdaj znanstvena litaratura zabeležila samo enkrat. Filmček je Luftu Tannover posnel 9. julija na globini 22-ih metrov.

Rdeči leteči ligenj

Filmček pa je med drugim analiziral tudi Michael Vecchione iz Naravoslovnega muzeja v Washingtonu. Prav on je ocenil da gre za orjaškega lignja Ommastrephes bartramii, ki mu rečemo tudi rdeči leteči ligenj. Ta vrsta lignja je zelo velika, saj je dolga tudi meter in pol.

Ameriški biolog je pojasnil, da so ponavadi gmote z jajčeci globje v morju in jih zato ne najdemo. Do sedaj so po njegovih besedah opazili le en podoben pojav v letu 2008 v zalivu v Kaliforniji. Ena takšna gmota ima po njegovi oceni od 600.000 do nekje dveh milijonov jajčec.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • João Albuquerque 11:35 01.avgust 2015.

    Osupljivo neumen članek brez filmčka in kakršne koli pametne vsebinske vrednosti... samo da se spama. in potem se ljudje čudijo, kako da so ostali brez službe

  • Smuk Palček 10:18 01.avgust 2015.

    Osupljiv filmček, (Gre za izjemno redek pojav), nagradno vprašanje kolikokrat se omenjeni stavek ponovi v tako kratkem članku? Nagrada je izjemno redko potovanje z žurnalom po člankih :D.