Vizita za živali > Novice
727 ogledov

Pajki kot hišne živali

Teraristika Maja Modrinjak
Pajki so vedno bolj pogoste hišne živali, njihova izbira pa mora biti dobro premišljena. Strokovnjak za pajke svetuje, da na začetku izberemo manj zahtevno in manj nevarno vrsto.

“Pajki so dokaj nenavadni hišni ljubljenčki, ki ne zahtevajo veliko dela ali nege. Zato so tudi pri ljubiteljih teraristike tako popularni,” pravi predsednik Društva eksotičnih živali STALGO EXOTIC Stane Močnik. Dodaja, da veliko zbirateljev pajkov zelo hitro širi zbirke, včasih pehitro.

Svetuje, da začnemo z manj nevarnimi in manj zahtevnimi vrstami. Vsi pajki imajo namreč v sebi strup, tako da je potrebna pozornost tudi pri manj nevarnih vrstah. “Iz poročanj sodeč, ugrizi pajkov niso neboleči, nekateri lahko za sabo prinesejo hujše posledice,” opozarja.

Za začetnike 

Za prvega pajka Močnik priporoča vrsto Gramostolo Rosea ali katero od Brachypelm. Te vrste so namreč dokaj mirne, velikokrat rokovanje z njimi ne predstavlja težav: “Kot obrambo radi uporabljajo dlake na zadku, ki jih mečejo v zrak. Povzročajo srbečico in vnetje sluznice. Je malo neprijetno, ni pa pretirano nevarno.” Pojasnjuje, da te vrste zelo redko ugriznejo v obrambi. Strupi teh živali niso močni, vendar jih po njegovih besedah ne smemo podcenjevati: “Vsak človek reagira drugače na zastrupitev. Kot pri piku čebel. Za nekoga pik ne predstavlja težave, drugi pa potrebujejo hitro medicinsko pomoč.”

Nekatere vrste ptičjih pajkov, kot jo Poechiloteria Ornata, ali kakšne afriške vrste pajkov, pa priporoča le izkušenim posameznikom. So zelo hitri, strup je močan in so zelo napadalni.

Samice živijo dlje 

biexo | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Ni pomembna le vrsta, pomemben je tudi spol. “Samice živijo veliko več kot samci. Samice Brachpelme Smithi doživijo tudi 30 let. Samec iste vrste pa le pet,” opisuje Močnik in dodaja, da so samice tudi večje. “Spol lahko določimo, ko je pajek že malo večji. Začetnikom priporočam nakup malo večjih pajkov, saj je z mladimi malo več dela,” pravi.

Nakup pajka je po njegovih izkušnjah najbolje izvesti pri registriranih rejcih oziroma na sejmih eksotičnih živali in opreme SLO-EXO: “Primerne informacije, celotna oprema na enem mestu in možnost pridobivanja mnenja od ljudi, ki te živali že imajo, je zelo pomembno.”

Oprema za pajka

“Pajki potrebujejo terarije velike minimalno 35x35x35 centimetrov. Odvisno od tega, ali je drevesna ali talna vrsta, pa se mere melo razlikujejo,” opisuje Močnik. Osebno ima raje večje terarije. Pri manj nevarnih vrstah je lahko terarij zelo enostaven in ima vrata za odpiranje spredaj. Pri večjih, sploh drevesnih vrstah, pa priporoča terarije, ki so višji in imajo več opcij za odpiranje, na primer spredaj in zgoraj. “Pomembna je tudi podlaga. Glede na vrsto izberemo primerno. V večini primerov je to šota, ki jo lahko kupimo v katerikoli poslovalnici, ki se ukvarja z živalmi,” pravi. Zaradi možnih parazitov ne priporoča prinašanja zemlje iz okolja.

Cene pajkov so po njegovih izkušnjah od evra do več sto evrov: “Če ne kupujemo ravno odraslih in kakšnih posebnosti, nas stanejo do 50 evrov. Seveda govorim o splošnih vrstah. Najnižje cene so seveda na sejmih oziroma nabava preko spleta.” 

Otrok in pajek

Seveda morajo lastniki pajkov biti dovolj stari oziroma razumeti nevarnosti, ki jih predstavljajo takšne živali: “Le redki otroci kažejo razumevanje in spoštovanje do teh živali že pred desetim letom starosti. Pajki niso ravno živali za crkljanje.” Ker živali ne smemo poškodavati, Močnik odsvetuje rokovanje s pajki. Vsak, ki pa ima željo po dotikanju, naj to počne zelo previdno. “Talne vrste pajkov lahko v primeru padca iz višine, tudi manj kot metra, poginejo. Pri pajkih zelo težko predvidimo njihovo reakcije na dražljaje. So zelo hitri in v večini plašni,” opozarja. 

Lahko povzroči komo

Ugrizi zelo strupenih ptičjih pajkov so lahko zelo boleči in nevarni. Močnik opozarja, da lahko strupi tudi pri odraslem človeku povzročijo komo, neprijetna vnetja na področju ugriza, pustijo celo dolgoročne posledice. Govori namreč o strupih, ki delujejo na živčevje. Strupniki so lahko veliki tudi več kot centimeter.

“Če pajek pobegne, je kriv lastnik. Če imaš dober terarij in si zmeraj pozoren in ga zapreš, ko vse v terariju urediš, ne more pobegnit,” meni Močnik. Če vam pobegne med čiščenjem, priporoča, da počakate toliko, da prileze na dostopen teren. Nato postavite na njega kakšno posodico. Če pa pobegne, brez da bi vedeli kam je zlezel, pa ga iščete, dokler ga ne najdete. “Vendar morate pri tem biti pozorni, saj pajek lahko zleze v vsa kote, tudi po šipi plezajo, nekateri se primejo stropa, pa četudi je iz stekla,” pojasnjuje.

Teraristika | Avtor: Maja Modrinjak Maja Modrinjak

Kaže poteze v vedenju 

Imel je že veliko vrst pajkov in opaža nekatere zanimive karakteristike. Pajki po njegovih besedah nimajo čustev kot psi, mačke ali kaj podobnega. So živali z zelo osnovnim sistemom razmišljanja oziroma delovanja. Potrebujejo hrano, vodo in v času parjenja iščejo partnerja oziroma partnerko. So plašni in v večini se želijo izogniti konfrontaciji. “Te živali se ne udomačijo, ne prepoznajo lastnika, niti obnašanja ne moremo posplošiti. Včasih so bolj agresivni, včasih manj,” pravi in dodaja, da v nekaterih primerih vendarle lahko zaznamo neke vrste karakterja. Pravi, da karakter ni močno izoblikovan, žival pa kaže poteze v vedenju, ki so pri istih vrstah lahko različne.

“Ljubitelji pajkov oziroma tisti, ki si želite pajka, dandanes ne boste imeli večjih težav z dobavo takšne živali,” pravi. Vsak lastnik takšnih živali pa se mora po njegovih besedah zavedati, da odgovarja tudi za okolje in za žival. Delo z njimi je nezahtevno, za njih ni treba skrbeti vsakodnevno. Včasih odrasli pajki ne potrebujejo hrane po več mesecev. “Paziti pa je potrebno, da ne poškoduje vas oziroma koga drugega,” je zključil.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • antitrust 17:26 08.junij 2015.

    Lastniki pajkov so kje registrirani ali lahko vsak kljukec nabavi kar želi ?Ubogi sosedje od pajkoljubcev :(