Vizita za živali > Novice
20 ogledov

Pasivno kajenje psov in mačk

Pes Profimedias
Skrbniki živali morajo paziti, da notranji prostori niso zakajeni.

“Prenehajte kaditi zavoljo vaših hišnih živali,” sporočajo strokovnjaki z University of Glasgow. V svoji raziskavi so namreč dokazali povezavo med kajenjem skrbnikov in med povečanim tveganjem za nastanek raznih zdravstvenih težav, tudi nekaterih vrst raka pri živalih.

Tvegajo poškodbe celic

Profesorica  medicine malih živali in onkologije na univerzitetni kliniki za male živali Clare Knottenberg pojasnjuje, da živali ne bi smele biti izpostavljene cigaretnemu dimu. “Na tak način tvegajo poškodbe celic, povečajo se možnosti za povišano telesno težo in tvegaje za nekatere vrste raka,” pravi.

Raziskovali so tako povezavo pri psih in pri mačkah. Mačke kadilcev so po njihovih ugotovitvah celo bolj prizadete od psov, kar je morda povezano s tem, da se mačke pogosto ližejo. S tem najverjetneje vnašajo v telo več strupov povezanih s kajenjem.

Strokovnjakinja Victoria Smith, ki raziskuje povezavo med pasivnim kajenjem in rakom krvnih celic pojasnjuje, da zakajeni prostori zelo škodijo tudi mačkam, ki imajo možnost zapustiti prostor in oditi ven na svež zrak. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.