Vizita za živali > Novice
554 ogledov

Pasme, ki dobro prenašajo vročino

Zlati prinašalec Žurnal24 main
Ste vedeli, da pasja dlaka psa ščiti pred vročino in da jih zato poleti ni dobro striči?

Ljudje smo skozi zgodovino ustvarili veliko pasem, ki se med seboj razlikujejo po velikosti, teži, značaju, dlaki in tako dalje. Med njimi so tudi pasme, ki vroče poletje bolje prenašajo od ostalih psov. Med njimi so nemški kratkodlaki ptičar, nemška doga, border collie, avstralski ovčar, airedalski terier, zlati prinašalec, avstralski govedar, labradorec, italijanski hrt, čivava, doberman in beagle.

Kljub temu, da se nekateri psi lažje prilagajajo vročini, moramo za psa v poletnih mesecih dobro poskrbeti, saj lahko pride v nasprotnem primeru do usodnega vročinskega udara. Pes naj ne bo nikoli v zaprtem avtomobilu, na zastekljenem balkonu ali podobnem toplem zaprtem prostoru. Vedno naj ima na voljo dovolj sveže vode in senco, zelo pomembna je tudi skrb za dlako …

Ostriči ali ne? 

O tem, ali je psa v poletnih mesecih dobro ostriči ali ne, vladajo deljena mnenja tako med pasjimi vzreditelji kot med veterinarji. Nekateri v striženju ne vidijo težave, drugi pa to strogo prepovedujejo. Pse namreč dlaka ne ščiti le pred mrazom, ampak tudi pred vročino. V nekaterih raziskavah so strokovnjaki ugotovili celo, da je imel pes na soncu nad dlako višjo temperature kot pod dlako.

Zato je bolje, če psa v poletnih mesecih ne strižete, saj mu boste zaradi tega le otežili prenašanje vročine. Namesto striženja poskrbite raje za optimalno nego dlake. Ta mora biti dobro razčesana, da se kožuh prezrači in ima zrak dostop do kože.

Če se dlaka zavozla in ima kuža vozle, lahko poletna vročina dodatno pripomore k težavam s kožo. Kjer dlaka ni razčesana, koža ni dobro prezračena, zato pa se tam pogosteje pojavijo gnojna vnetja kože, ki lahko privedejo do infekcij in bolezni. Če ima kuža zavozlano dlako, ki je ni mogoče razčesati, je striženje v tem primeru priporočljivo. Če se kuža kopa v slani ali umazani vodi, pa ga je po kopanju treba sprati s čisto vodo.