Vizita za živali > Novice
21 ogledov

Pobitih 100.000 slonov

Slonica ZOO Schönbrunn / Daniel Zupanc
Sloni, luskavci, nosorogi, morski psi, tigri in nekatere drevesne vrste so v svetovnem merilu med najbolj ogroženimi ...

Svetovni dan prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst (World Wildlife Day), ki ga je leta 2013 razglasila Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN), bomo letošnjega 3. marca obeleževali že tretjič. 

Na ta dan je bila leta 1973 v Washingtonu sprejeta Konvencije o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (CITES ali Washingtonska konvencija). "Prihodnost prosto živečih vrst je v naših rokah", je slogan, ki bo ob letošnjem 3. marcu pripomogel k ozaveščanju javnosti o pomenu biotske raznovrstnosti in številnih prednosti, ki jih ta zagotavlja za ljudi. "Letošnji svetovni dan je posebej posvečen varstvu in ohranjanju afriških in azijskih slonov," pojasnjujejo na našem okoljskem ministrstvu.  

"Pri ohranjanju prosto živečih vrst se soočamo s številnimi izzivi. Največje nevarnosti za te vrste so izguba habitatov, poleg tega jih ogrožajo tudi številne človekove aktivnosti, kot so prekomerna paša, kmetijstvo in gospodarski razvoj. Nezakonit lov in trgovina s prosto živečimi vrstami, ki ga vodijo mednarodno organizirane kriminalne združbe predstavljata veliko neposredno grožnjo za številne vrste," opozarjajo. Dodajajo, da so sloni, luskavci, nosorogi, morski psi, tigri in nekatere drevesne vrste prav zaradi tega v svetovnem merilu med najbolj ogroženimi.

Pobitih 100.000 slonov

Ocenjuje se, da je bilo med leti 2010 in 2012 pobitih približno 100.000 slonov, in sicer  zaradi mednarodne trgovine s slonovino. "Čeprav se kažejo pozitivni premiki v boju z nezakonito trgovino s temi vrstami, bo za konkretne rezultate treba postoriti še marsikaj. Za to pa je potrebno sodelovanje vseh nas," pravijo. 

Za trgovanje z morskimi datlji v zapor

V Sloveniji za izvajanje konvencije CITES in predpisov EU, ki urejajo področje mednarodne trgovine z ogroženimi vrstami deluje Medresorska delovna skupina za preprečevanje nezakonite trgovine z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami. Skupino sestavljajo nadzorne službe (policija, inšpekcija in carina) ter upravna organa (MOP in ARSO).

Člani delovne skupine usklajujejo  aktivnosti v Sloveniji in si izmenjujejo informacije o novostih in dogodkih na ravni EU ter na globalni ravni. Slovenija je zaradi svoje prehodne lege, med drugim, zanimiva tudi za tihotapljenje prosto živečih vrst ter njihov vnos na območje EU.  

Medved | Avtor: Edo Šega Edo Šega
V preteklem letu je Inšpektorat RS za okolje in prostor (IRSOP) uspešno izvedel akcijo nadzora trgovine z medvedjim mesom in trgovin z malimi živalmi v Sloveniji. Rjavi medved je zavarovana vrsta , mednarodna trgovina z živalmi, njihovimi deli ali izdelki iz njih pa je regulirana s konvencijo CITES in predpisi EU, saj je trgovanje z medvedjim mesom dovoljeno le izjemoma.

Inšpektorji so opravili inšpekcijski pregled pri 16-ih zavezancih. Pravnim osebam, so bila izdana štiri opozorila po Zakonu o inšpekcijskem nadzoru za odpravo nepravilnosti, to je ureditvijo ustreznih evidenc o porabi medvedjega mesa in dve opozorili po Zakonu o prekrških, kjer zavezanca nista imela potrebnih vnaprej izdanih potrdil ARSO.

Datlji, školjke | Avtor: PU Koper PU Koper
Cilj akcije nadzora trgovin z malimi živalmi pa je bil preveriti ali so bivalne razmere živali v trgovinah v skladu z določili Odredbe o bivalnih razmerah in oskrbi živali prostoživečih vrst v ujetništvu. Inšpektorji so v akciji preverjali tudi izvor živali, ki je moral biti izkazan z ustreznim CITES dokumentom. Nadzor je bil letos izveden pri štirih zavezancih. V enem primeru je bil  izrečen ukrep odprave nepravilnosti, ki je bil tudi realiziran.

Slovenska policija je v letu 2015 v sodelovanju s hrvaškimi kolegi obravnavala primer nezakonite trgovine z morskimi datlji. V Sloveniji je bilo zaseženih okoli 30 kg teh zavarovanih školjk ter podanih 13 kazenskih ovadb zoper 12 oseb, na Hrvaškem pa je bil dvema osebama odrejen pripor. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.