Vizita za živali > Novice
47 ogledov

Pod peticijo se je podpisalo že milijon ljudi

Prevoz živine
Ustavimo prevoze živih živali zdaj.

"Prevoz živine na dolge razdalje je za živali izredno stresen. Če temu dodamo še nespoštovanje zakonodaje in neustrezno oskrbo med transportom, razmere za živali hitro postanejo nevzdržne. Kljub temu, da se tako trpljenje na evropskih cestah dogaja vsak dan, ga ljudje radi spregledamo," opozarjajo na Društvu za zaščito živali Ljubljana.

Podpisalo se je milijon Evropejcev

Društvo nam še sporoča, da se je pod evropsko peticijo oziroma v podporo pozivu k ukinitvi transportov živih živali na dolge razdalje, podpisalo že milijon ljudi.

Kljub močni podpori javnosti in znanstvenim dokazom za spremembo zakona, ki ureja prevoz živih živali, v Evropski uniji menijo, da sprememba zakonodaje ni potrebna. Zato je evropska krovna organizacija za zaščito živali "Eurogroup for Animals", sprožila kampanjo "Stop the trucks," s katero želi vplivati na spremembo obstoječe zakonodaje.

Zaprte in trpeče živali

Zaradi neupoštevanja obstoječe zakonodaje transporti živali pogosto presegajo dovoljene omejitve glede časa in pogojev prevoza. Živali so izčrpane in šibke zaradi bivanja v zaprtih prostorih. Mlada teleta, ki še niso bila odstavljena, so primorana ure in dneve stati v prenapolnjenih tovornjakih, brez hrane in počitka. Še huje je v primerih, ko živali prevažajo izven Evropske unije, kadar potovanja trajajo stotine ur na razdaljah tudi več kot 7.000 kilometrov brez prekinitve, opozarjajo.

Prevoz živine | Avtor: Profimedia Profimedia

Ukinite nečloveško trgovanje z živalmi

StopTheTrucks zato poziva EU, da zmanjša in nato ukine prevoze živih živali na dolge razdalje: "EU ne more prezreti več kot 1 milijona podpisov evropskih državljanov, ki želijo videti konec nepotrebni bolečini in trpljenju živali v živem transportu. Trenutno uredba EU o prevozu ogroža dobrobit živali. Zdaj je čas, da Komisija naredi korak naprej in ustavi nečloveško trgovanje z živimi živalmi," je dejala Reineke Hameleers, direktorica organizacije Eurogroup for Animals,.

Z Društva za zaščito živali Ljubljana, ki je ravno tako pristopilo h kampanji, podpise pa se je zbiralo tudi v Sloveniji, še sporočajo, da bodo ti podpisi izročeni Evropski komisiji kot nadaljnji signal, da mora nujno ukrepati.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.