Vizita za živali > Novice
330 ogledov

Podgane so pokazale svoj pravi obraz

Ko kupujete podgano, izberite mladička, ki se vas bo hitro navadil. Prve dni bod Žurnal24 main
Bi najprej rešili kolega, ali pojedli košček čokolade? Preberite, kaj so naredile podgane.

Podgane so pokazale svoj pravi obraz. Raziskovalce je zanimalo, ali bodo raje rešile drugo podgano, ali pojedle košček čokolade. Rezultat bo številne presenetil, piše Focus. Če je podgana v težavah, ji bo druga podgana pomagala, čeprav na račun koščka čokolade, so ugotovili japonski znanstveniki iz Kwansei Gakuin University.

Pri podganah so sicer že prej v raznih raziskavah opazili altruistično vedenje. V raziskavi izpred nekaj let so denimo že opazovali podgane, ki so brez egoističnega razloga pomagale podganam, ki so se ujele v past in jih rešile. Strokovnjaki so dopuščali možnost, da podgan niso rešile iz usmiljenja, pač pa zaradi dejstva, da imajo rade družbo.

Rešile podgano v vodi 

V tokratni raziskavi so drugi podgani ponudili celo čokolado, a je raje najprej pomagala drugi podgani.  Podganici so dali v dva prozorna akvarija, med njima je bila steklena stena, da sta se lahko videli. V en akvarij so dolili vodo, da je morala podgana ves čas plavati, če ni želela utoniti. Podgana v drugem delu pa je lahko pomagala prijatelju ven iz vodo, če mu je odprla vratca. Podgane so bile seveda dresirane in so znale odpreti vratca.

Velika večina podganic se je odločila, da pomaga prijatelju, s tem pa so bolj pohitele tiste podgane, ki so se že znašle na nasprotni strani stekla. Najbolj presenetljiv je bil rezultat poskusa s čokolado. Če je podgana odprla ena vratca, je spustila podgano. Če je odprla druga, je dobila košček čokolade. Večina podgan, do osemdeset odstotkov, se je odločila, da najprej pomaga prijatelju. To je po mnenju strokovnjakov lahko dokaz, da je altruizem del živalskega sveta.

Komentarjev 6