Vizita za živali > Novice
81 ogledov

Poginil okuženi pes iz Portoroža, nevarno tudi za človeka

Pes EPA
Prvi potrjeni primer okužbe z leptospirozov urbanem okolju. Bakterijska bolezen je nevarna tudi za človeka, do okužbe pa lahko pride pri stiku z urinom bolne živali.

V Kopru so pred kratkim obravnavali psa iz Portoroža, ki se je okužil z leptospirozo in  nato kmalu poginil, poročajo Primorske novice. Gre za prvi potrjeni primer okužbe v urbanem okolju, kar ni običajno, saj je pojavnost te bolezni bolj značilna za ruralna območja. Bakterijsko bolezen je nevarna tudi za človeka, do okužbe pa lahko pride pri stiku z urinom bolne živali.

Do zdaj smo bolezen zasledili na območjih Ankarana, Šmarij, Pomjana. Zlasti tam, kjer se psi gibajo v bližini njiv, stoječe vode, staj z živalmi, kot so koze, ovce, prašiči, in kjer je večja verjetnost, da se zadržujejo tudi glodavci, predvsem miši in podgane,” je za Primorske novice pojasnila veterinarka Ksenija Praper.

Okužena hrana in voda

Leptospiroza prizadene ledvice in jetra psa, zato je v primeru poznega zdravljenja zelo prizadet celoten organizem. Inkubacijska doba (to je čas od okužbe do izbruha bolezni) je pet do 14 dni. Znaki bolezni so visoka temperatura, neješčost, bruhanje, driska, slabo počutje, lahko se pojavi tudi zlatenica. Pri zelo hudi obliki bolezni lahko žival pogine v nekaj dneh. Žival se lahko okuži pri stiku z urinom druge okužene živali, pri stiku s tkivom in krvjo okužene živali. Leptospire pridejo v telo oziroma organizem skozi poškodovano kožo in sluznico ali z zaužitjem okužene hrane in vode. 

Cepljenih vse manj živali

slovenija 12.04.2011 cepljenje psov, psicek, veterinar, veterinarka Iris Selan,  | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Zdravljenje je najbolj uspešno, če se začne v prvih štirih dneh po pojavu kliničnih znakov. . V začetni fazi terapije se bolezen zdravi z antibiotiki.

Najboljša zaščita psa je cepljenje s kombiniranim cepivom, za kar je treba odšteti okrog 30 evrov na leto, mladičke pa je treba cepiti vsaj dvakrat. “Žal pa se čedalje manj lastnikov psov odloči za to vrsto cepljenja in poskrbijo le za zakonsko obvezno cepljenje proti steklini,” opozarja Praperjeva.

Okužena tudi nosečnica

nosečnica nosečnost | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Meni, da se ne zavedajo tveganja, ki ga prinaša takšno neodgovorno ravnanje. Smrtnost v primeru okužene živali je zelo visoka, navaja veterinarka. Kar 70 odstotkov psov, pri katerih odkrijejo leptospirozo, namreč pogine.

“Pred časom smo se soočili celo s primerom nosečnice, ki je imela doma dva psa, pri katerih je bila potrjena okužba z leptospiro. Morala je narediti podrobnejše preiskave in opraviti zamenjavo krvi, saj bi lahko bolezen, ki je, kot rečeno, nevarna tudi za človeka, ogrozila še nerojenega otroka,” pravi Praperjeva. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.