Vizita za živali > Novice
138 ogledov

Pomagajmo rešiti ptice pevke

Vrtni strnad Profimedias
Vrtni strnad je francoska nacionalna specialiteta. Ulovijo jih žive, jih v temi poredijo, nato pa utopijo v konjaku (Armagnac) in skuhajo ...

Vrtni strnad je čudovita ptica, ki sodi med naše najbolj ogrožene gnezdilke in je v Sloveniji tik pred izumrtjem. V Franciji pa jih tako kot številne druge ptice množično lovijo, do krivolova pa je tolerantna tudi tamkajšnja oblast.

“Zato je LPO France, tamkajšnji BirdLife International partner v sodelovanju s Komitejem proti poboju ptic (CABS) pripravil spletno kampanjo za ustavitev ilegalnega lova na temkajšnje ptice pevke,” pojasnjujejo v našem Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS).

Taščice, črnoglavke, liščki

“Pod pretvezo Francoske tradicije izginjajo ptice pevke, tudi tiste pogoste, katere vidimo na naših vrtovih, parkih in na podeželju,” opisujejo v DOPPS-u in dodajajo, da niso izjema niti taščice, črnoglavke in liščki, ptice, ki nas v spomladanskih mesecih razveseljujejo z njihovim čudovitim petjem.

Pojasnjujejo, da so načini lova ptic pevk popolnoma neselektivni in kruti, ter pogosto pokončajo tudi vrste, ki so zaščitene, ogrožene ali za lovce nezaželene. “Ptice se ulovijo na limanice, v zanke ali pa jih pokonča težka past. Tiste, ki se znajdejo v ujetništvu so pogosto pod velikih stresom in ne malo kdaj poškodovane,” pravijo. Velikokrat predstavlja ilegalen lov na ptice pevke donosen posel celo za mnoge lokalne restavracije.

“Krivolovci v Franciji za svoja početja niso preganjani, saj vlada njihova početja obravnava kot tolerantna,” so razočarani. LPO zato potrebuje tudi naše glasove za zaustavitev teh dejanj, ki ne sodijo v današnje čase. 

Podpišite peticijo tudi vi in pomagajte zaščititi ptice pevke. Peticijo najdete tukaj

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.