Vizita za živali > Novice
96 ogledov

Poročilo šokiralo ljubitelje ptic

Lov na ptice Profimedias
Tudi naše ptice letijo mimo nevarnih območij ...

Zveza BirdLife International je izdala prvo poročilo o ilegalnem pobijanju ptic na območju Sredozemlja, ki je šokiralo ljubitelje ptic.

“Nezakonito ustreljene, ulovljene v pasti ali celo na limanice: poročilo ocenjuje, da je na območju letno nezakonito ubitih 25 milijonov ptic,” opisujejo v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije DOPPS.

Italija zaostaja le za Egiptom

V poročilu so izpostavili tudi države, kjer je stanje najslabše in bi bilo treba poostriti ukrepe. “Države, katerih situacija je trenutno zelo nestabilna, kot so Sirija in Libija so se na lestvici uvrstile najvišje, vendar zelo visoko najdemo tudi nekatere evropske države. Italija zaostaja le za Egiptom po povprečnem številu nezakonito ubitih ptic na leto, medtem ko območje Famaguste na Cipru še zmerom ostaja najslabša možna postojanka za ptice v celotnem Mediteranu,” pravijo v DOPPS-u.

Na lestvico desetih so se uvrstile še Grčija, Francija, Hrvaška in Albanija, Malta pa predstavlja območje z največ ubitimi pticami na kvadratni kilometer v vsej regiji.

“Poročilo nadalje prikazuje pomembnost Ptičje direktive, katera je trenutno pod drobnogledom Evropske komisije, in daje nove razloge, zakaj bi slednja morala biti bolje izvajana, in ne okrnjena,” opozarjajo.

Krute metode pobijanja 

V poročilu so opisane tudi zahrbtne metode pobijanja ptic na teh območjih: “Te so nelegalno streljanje ptic, lov v mreže s pomočjo predvajanja posnetkov ptičjega petja, ki privabi ptice in nastavljanje limanic, vej katere so premazane z lepilom, na katere se ptice prilepijo.” V DOPPS-u opozarjajo, da je zadnja metoda tudi izjemno kruta, saj ptice v mukah umirajo dlje časa.

Med žrtvami krivolova je največ ščinkavcev (2,9 milijona letno), sledijo pa mu črnoglavka (1,8 milijona), prepelica (1,6 milijona) in cikovt (1,2 milijona).

Zuri in Fortuna prečkata nevarne kraje

Vsa nevarna območja na poti na jug prečkajo tudi evropske bele štorklje, ki so na poti v Afriko. 

V začetku julija so člani DOPPS-a v bližini Grosuplja z GPS sledilno napravo opremili dve mladi beli štorklji, ki so ju poimenovali Zuri in Fortuna. Njuno potovanje v Afriko se je pričelo 10. avgusta 2015, Evropo pa sta nekaj dni kasneje zapustili preko Bosporskega preliva. Zuri se je 25. avgusta nahajala v Siriji, Fortuna pa na jugu Turčije. Njuno pot in dogodke na poti lahko spremljate tukaj.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.