Vizita za živali > Novice
60 ogledov

Poročilo WWF

Morski pes Profimedias
Populacije rib so po vsem svetu v velikem upadu, prekomerni ribolov in slabo zdravje oceanov pa ogrožajo človeško oskrbo s hrano. Čeprav so statistike dokaj negativne, pa je te trende mogoče obrniti, izpostavlja Poročilo o modrem planetu Svetovnega sklada za naravo (WWF).

Najnovejše raziskovanje morskih sesalcev, ptic, plazilcev in rib je pokazalo, da so se v zadnjih štirih desetletjih populacije zmanjšale v povprečju za polovico, medtem ko so populacije nekaterih rib upadle tudi za 75 odstotkov. Te ugotovitve predstavljajo velike težave v prihodnosti za vse države, še posebej pa za države v razvoju, so ta teden sporočili iz WWF.

Če bi želeli obrniti trend upadanja populacij, bi morali svetovni voditelji zagotoviti, da so okrevanje oceanov in ohranitev obalnih habitatov jasno prepoznani pri izvajanju ciljev trajnostnega razvoja ZN, ki bodo formalno potrjeni konec tega meseca. Pogajanja o novem globalnem podnebnem sporazumu so prav tako ključnega pomena in dobra priložnost za podporo zdravih oceanov in morij, izpostavljajo okoljevarstveniki.

Potrebne so spremembe

"V času ene same generacije je človekova dejavnost močno poškodovala morja in oceane, saj ribe lovimo hitreje, kot potrebujejo časa za reprodukcijo, hkrati pa uničujemo tudi njihove habitate. Potrebne so korenite spremembe, s katerimi bi zagotovili obilje življenja v oceanih tudi za prihodnje generacije," je ugotovitve komentiral generalni direktor WWF International Marco Lambertini.

Največji padec populacij so utrpele vrste, ki so bistvene za ribištvo in svetovno preskrbo s hrano. Poročilo izpostavlja tudi velik padec populacij najbolj priljubljenih komercialnih rib, vključujoč tune, skuše in palamide, katerih populacije so se zmanjšale za 75 odstotkov.

Razmere na Jadranu so podobne negativnim svetovnim trendom, kar je razvidno iz nedavne znanstvene analize Znanstvenega, tehničnega in gospodarskega odbora za ribištvo pri EU. "Današnje prakse upravljanja morskih virov v Jadranskem morju niso trajnostne, kar pomeni, da bo ribolov, v kolikor nadaljujemo s tem pristopom, kmalu le še oddaljen spomin," je povedal svetovalec za ribištvo v WWF Adria Danijel Kanski.

Uskladitev ribolovnih praks s trajnostnim načinom izkoriščanja morskih virov je zato edini način, da ohranimo stoletno tradicijo ribolova v Jadranu in s tem tudi delovna mesta, povezana z njim.

Ogroženi morski psi

Sredozemsko morje je eno izmed najstarejših ribolovnih območij na svetu. V njem je vsako leto ulovljenih okoli 1,5 milijona ton rib. A 95 odstotkov ribjih staležev je prekomerno izkoriščanih, 89 odstotkov osiromašeno, medtem ko je večina vrst morskih psov že skoraj popolnoma izginila.

Poročilo o modrem planetu kaže upad populacij morskih organizmov za 49 odstotkov med letoma 1970 in 2012. Analiza upošteva 1.234 vrst rib (5.829 različnih populacij), kar predstavlja skoraj dvakrat večjo podatkovno bazo od preteklih študij in zagotavlja jasnejšo, zaskrbljujočo sliko o stanju oceanov, še pravijo v WWF.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.