Vizita za živali > Novice
389 ogledov

Preden bo pristal v popolni temi, si je zadal poseben podvig

1/4
Martin Močnik
Slep Slovenec prvi na svetu prehodil 790 km dolgo pot s psom vodnikom.

Martinu Močniku je uspel prav poseben podvig, s psičko Bibo sta namreč v 'enem kosu' prehodila Jakobovo romarsko pot imenovano tudi Camino. Jakobova pot je ena najstarejših in največjih množičnih poti, ki že več kot tisoč let privlači romarje različnih ras, verskega prepričanja in starosti. 

S pomočjo psa vodnika za slepe osebe - Bibe in Bibinega inštruktorja Marka Bručana si je Martin zadal cilj, da bo preden bo pristal v popolni temi, prehodil znamenito Camino de Santiago.

Martin je upokojenec, star 55 let, ki je pred desetimi leti oslepel zaradi prepozno odkrite hude sladkorne bolezni. Na eno oko je popolnoma slep, na drugem očesu ima ohranjenega dva odstotka vida, kar pomeni, da lahko zazna svetlobo in premikanje direktno pred nosom. Zdravniki so mu napovedali v prihodnosti popolno izgubo vida.

S psičko vodnico Bibo sta se na pot podala v sredo, 18. aprila v Saint Jean Pied de port, nadaljevala sta čez Pireneje po celotnem Iberskem polotoku. Po 21 dneh in prehojenih 790 km, sta sinoči prispela do Santiaga de Compostele.

V Slovenijo bosta prispela predvidoma v torek, 15. maja. V prihodnjem letu Martin načrtuje nov podvig, ki pa je zaenkrat še skrivnost, piše na njuni FB strani. Pred tem sta z vodnico že večkrat prehodila Slovenijo. 

Komentarjev 1
  • ode 16:40 09.maj 2018.

    To je zelo dobro videča oseba, ki vidi mnogo bolje od svojih vrstnikov. Še nekaj let nazaj vrhunski tekmovalec v pikadu (DART), za kar je potreben sokolski vid, ki je zmagoval in osvajal najvišja mesta na domačih in mednarodnih prvenstvih. ...prikaži več Propadli gostinec, ki je, ko mu gostinski posli niso šli od rok, "nenadoma" oslepel.