Vizita za živali > Novice
59 ogledov

Posnel je redko srečanje v evropskih gozdovih

Ris Shutterstock
Ko sta se srečala, sta spominjala na domačega psa in mačko ...

Svetovna organizacija za zaščito narave WWF je objavila posnetek izjemnno redkega srečanja med ogroženima volkom in risom v evropskih divjih gozdovih.

Zahvaljujoč strogemu varstvu sta se obe vrsti plenilcev v Evropi vrnili z roba izumrtja, vendar sta še vedno ogroženi. "Povratek divjih živali v Evropo, ki smo mu priča tudi preko tega videa, je nesporen signal obnovljenega, zdravega in uravnoteženega ekosistema, ki ga je potrebno še dodatno zavarovati," pravijo v WWF.

Kot mačka in pes

Posnetek je zelo zanimiv, saj živali kar ne vesta, kako naj se obnašata. Malce celo spominjata na domačo mačko in psa.

Srečala sta se v zasneženih gozdovih Karpatov na Poljskem. Posnetek je uspel biologu in video-fotografu Zenonu Wojtasu, ki je to edinstveno srečanje  komentiral: "Opazovanje divjega risa in volka v njihovem naravnem okolju je izjemno težko in redko. Pogosto preživim mesece v ledenih pogojih, da bi le videl živali v naravi. To srečanje je edinstveno, saj nam daje vpogled v harmonijo, ki obstaja v naravi, kjer lahko plenilci živijo v istem habitatu ne da bi ogrožali drug drugega. Ko volk počasi hodi proti samici risa, le-ta usloči svoj hrbet, da zaščiti mladiče, kot bi naredile vse matere. To ni bil boj, volk se je le želel igrati."

Skoraj izumrla

Populacije evrazijskega risa in sivega volka so v nekaterih delih Evrope skoraj izumrle, zato je bilo nujno zavarovati skozi EU direktivo o pticah in habitatih, ključnih evropskih zakonov za varstvo narave. Po ocenah WWF na Poljskem trenutno živi okoli 1.000 volkov in ​​200 risov.

"Vrnitev teh močnih in čudovitih živali v Evropo je velik uspeh po dolgih letih truda za ohranitev teh vrst. Ne smemo tvegati, da jih spet izgubili; so temeljne vrste, ki držijo naš naravni ekosistem v ravnovesju. Na naših voditeljih je odgovornost, da zagotovijo dovolj prostora in učinkovito varstvo evropske divje narave," je dejal Andreas Baumueller, vodja programa naravnih virov pri WWF-ovem uradu za evropsko politiko.

Nedavno poročilo WWF je sicer pokazalo, da netrajnostne industrijske dejavnosti, vključno s krčenjem gozdov, kmetijstvom in energetskim izkoriščanjem, ogrožajo nekatera od najbolj dragocenh naravnih območij v svetu in Evropi. WWF poziva k močnim pravnim ukrepom za ustavitev takšnega uničenja.

anja.scuka@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.