Vizita za živali > Novice
945 ogledov

Posnetek školjke, ki je postal viralen

Školjka Youtube
Razprava o videu na socialnih omrežjih se je vrtela predvsem okrog dveh tem. Za katero žival gre in kako ji uspe takšno kopanje.

Naj odgovorimo na prvo vprašanje. Gre za nožnice (Pharidae). Za školjke iz rodu nožičark, za katere je značilna dolga lupina v obliki nožnice. Večino življenja so zakopane v pesku, zelo razširjene so prav v evropskih morjih. Poleg načina premikanja z nogo, ki ga vidimo na spodnjem posnetku, se premikajo tudi z reaktivnim potiskom, ko si votlino napolnijo z vodo in jo sunkovito iztisnejo.

Kako ji uspe kopanje? 

Na posnetku vidimo, kako se školjka zakoplje v pesek, v resnici pa lahko naredi še veliko več. Zakopljejo se lahko tudi do 60 centimetrov pod površje. To naredijo tako, da sprostijo mišice, da se lupine odpre. Nato iz lupine izpustijo nogo oziroma mesnati del. S pomočjo vode poskrbijo, da noga oteče oziroma se “napihne”. Na tej točki se noga skrči, izpusti vodo v pesek, pesek v njeni okolici pa se zaradi tega razmehča. Tako lahko lupine zdrsne v mehak pesek. Proces se nato ponavlja zelo hitro.