Vizita za živali > Novice
2328 ogledov

Pozor! Med prazniki več zastrupitev psov

Pes
1/5
Božično-novoletni prazniki za štirinožce niso nevarni le zaradi pokov in pirotehnike, ampak tudi zaradi ....

Čeprav je dobro znano, da psi ne smejo jesti čokolade, saj je to lahko zanje celo usodno, je število tovrstnih zastrupitev najvišje prav v času božično-novoletnih praznikov.

Nova raziskava, objavljena v znanstveni reviji Veterinary Record, kaže, da se verjetnost, da živali v tem delu leta zbolijo zaradi večje dostopnosti do čokolade poveča za štirikrat.

Povzroča tudi napade

Čokolada vsebuje teobromin, stimulans, podoben kofeinu, ki lahko pri psih povzroči bruhanje, poveča srčno frekvenco, vznemirjenost in napade. Po poročanju časnika The Daily Mail se je v Veliki Britaniji v zadnjih petih letih s čokolado zastrupilo več kot 350 psov.

Adventni koledarji, dekoracije za božično drevo, figurice božičkov in bombonjere so med najpogostejšimi sladkimi priboljški, ki jih zaužijejo psi. V zadnjih petih letih je bilo v Veliki Britaniji 386 primerov zastrupitev z čokolado na več kot 230 različnih klinikah. Med sladkoslednimi psi izstopa primer štirinožca, ki je pojedel šest čokoladnih pomaranč in šest tablic toblerone, preden je morala posredovati veterinarska služba. V nobenem izmed obravnavanih primerov psi niso bili življenjsko ogroženi, so izpostavili raziskovalci z Univerze v Liverpoolu.

Čeprav se zastrupitve s čokolado redko končajo s smrtjo, ekipa raziskovalcev opozarja pred povečanim številom zastrupitev v času božično-novoletnih praznikov in svari skrbnike, naj bodo bolj pozorni. Dejali so, da ima uživanje čokolade edinstven sezonski vzorec, ki ga je treba izpostaviti.

Poleg božično-novoletnih praznikov, ko je izpostavljenost  čokoladi v primerjavi z neprazničnimi dni večja za štirikrat, drugi vrhunec v letu predstavljajo velikonočni prazniki, ko je izpostavljenost dvakrat višja od običajne.

Komentarjev 1
  • Avatar gujdek
    gujdek 10:39 27.december 2017.

    Ve se, kaj naj jedo pesi. Čokolado dajte raje meni...

Sorodne novice