Vizita za živali > Novice
36 ogledov

Pozor: samo v Pomurju včeraj deset primerov

avto 06.04.10. divjad, srna, foto:shutterstock Shutterstock
Vozite previdno, na cestah je v tem času veliko divjadi.

Prav v spomladanskem času je največ primerov povožene divjadi, zato previdnost ni odveč. V petek so policisti v Pomurju obravnavali kar deset primerov povožene divjadi, so nam sporočili s policijske uprave Murska Sobota.

V Sloveniji sicer vsako leto beležimo okoli 7.000 povozov divjadi, od tega je največ srn. Na odsekih, kjer bi lahko srečali divjad, zato vozite zelo previdno, še posebej zvečer in v zgodnjih jutranjih urah. Če vam cesto prečka srna, je velika verjetnost, da ji bo sledila še kakšna žival, zato upočasnite vozilo. 

Umre 85 odstotkov motoristov

Srne pri trku najpogosteje umrejo. Tudi ob morebitnem begu je velika verjetnost, da so močno poškodovane. Zato v tem primeru obvestimo Regijski center za obveščanje na 112. Ta obvesti lovsko družino, ki izsledi ranjeno žival in ji skrajša muke.

Če je ranjena srna na cesti, je po zakonu ne semo odpeljati, ampak moramo prav tako poklicati na 112. Mrtvo žival odstranimo s cestišča, a je zaradi morebitnih bolezni raje ne prijemamo z golimi rokami.

Pri ljudeh so v največji nevarnosti motoristi, trk s srno je po statistikah, ki so jih naredili v ZDA, usoden za 85 odstotkov motoristov. V osebnih vozilih sta pri trku s srno poškodovana le dva odstotka voznikov.

Prav v tem času na sprehodih v naravi pogosteje naletimo tudi na mladiče, ki se jih nikakor ne smemo dotikati, saj je to zanje usodno. Njihova mati je zagotovo nekje v bližini in se bo kmalu vrnila. Pse imejte vselej na povodcu, da ne vznemirjajo divjih živali in njihovih mladičev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.