Vizita za živali > Novice
1195 ogledov

Pred kuhanjem jih bodo morali onesvestiti

Jastoge je na Hrvaškem prepovedano loviti. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Zakon, ki bo veljal že marca.

Švicarska vlada je prepovedala uveljavljeno kulinarično prakso dajanja živih jastogov v krop in odredila, da jih morajo pred tem onesvestiti. Odločitev je sicer del sklopa zakonov za zaščito živali, ki bodo stopili v veljavo 1. marca, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Jastoge bodo morali tako v skladu z novimi zakoni pred kuhanjem v kropu bodisi šokirati z elektriko ali pa mehansko uničiti njihove možgane, je poročal švicarska radiotelevizija RTS.

Zagovorniki zaščite pravic živali in znanstveniki so prepričani, da jastogi in drugi raki zaradi svojega sofisticiranega živčnega sistema verjetno čutijo grozno bolečino, ko jih žive vržejo v vrelo vodo.

Švicarska vlada je med drugim tudi prepovedala, da se žive morske živali transportira na ledu ali v ledeni vodi, ampak jih je treba prevažati v njihovem naravnem okolju. Dodatno se bodo z novim zakonom borili proti nezakonitim psarnam, prepovedali pa so tudi naprave, ki psa avtomatično kaznujejo, če zalaja.

Komentarjev 1
  • Snežinko 14:48 14.januar 2018.

    Ja halo??? Ko jastoga vržejo v krop se sliši glasno "cviljenje". Zagotovo to ni vriskanje od veselja, kajne? Kuharja bi živega vrgel v krop, da bi občutil, kako lepo je to... Iz tega razloga nikoli v življenju nisem jedel rakov, ...prikaži več niti jih ne nameravam, ker je ta način mučenje brez primere.