Vizita za živali > Novice
1549 ogledov

Pred nakupom papige

Papiga Profimedias
Kako veliko kletko moramo kupiti preden kupim ptico? Kdaj so na voljo mladiči?

"Doma moramo imeti primerno kletko za papigo, v kletki pa mora biti tudi palica za brušenje krempljev in kljuna za veliko ali srednjo veliko papigo," pojasnjuje gojitelj srednjih in velikih papig Miha Purgar.

Za skobčevko, ki spada med manjše papige potrebujemo sipino kost. "V kletki mora biti dovolj igral, da papigi ne bo dolgčas, ko bo sama. Najpomembnejše pa je, da imamo primerno kupljeno hrano, ki bo ustrezala naši ptici," pravi.

Poglejte njen rep

Velikost kletke je odvisna od vrste papige. Za skobčevko potrebujemo manjšo, pri večjih vrstah papig pa veliko kletko. "Pri nakupu kletke moramo biti pozorni na rep. Ko postavimo papigo v kletko na palico, njen rep ne sme segati do dna kletke," pravi. To se lahko zgodi denimo pri malem aleksandru, ker ima zelo dolg rep. "Za velike papige so najbolj primerne kletke iz kovine," dodaja. Vsekakor bo papiga, ko smo doma, najraje spuščena po stanovanju in v naši družbi.

Kupci velikih vrst papig potrebujejo transportno kletko, imajo lahko tranportno kletko za mačke ali manjše pse.  "Po širini vstavimo palico primerne debeline, da ima papiga med transportom dober oprijem in da se ne poškoduje," opisuje Purgar. Za ostale vrste papig pa ima kot gojitelj doma posebne škatlice, ki so narejene posebej za transport papig. Opozarja, da papige ne smemo voziti v kletki, saj se lahko poškoduje. 

Nakup papige

"Ponavadi ptice rezervirajo že vnaprej, saj je zelo veliko povpraševanja. Ko so mladiči na voljo, pokličem kupca, da si jih lahko ogleda že od malega, ter da se lahko prepričajo, da so res ročno hranjeni," pojasnjuje.

Pravi, da so mladički na voljo čez celo leto, odvisno pa je od vrste. "Pozimi parim male aleksandre, eklektuse in senegalske papige. Mladički teh vrst papig so na voljo okoli januarja," opisuje. Spomladi pari modročele amazonke, are nobilis in roza kakaduje. Mladički teh vrst papig so na voljo junija. Točnih napovedi pa ne more dajati, saj je čas odvisen predvsem od papig. 

Ostale ptice

Muha Purgar in ostali člani iz društva Lišček Kranj nas bodo sicer obiskali tudi na sejmu za ljubitelje živali, ki bo v nedeljo 13. septembra v Domžalah.  

Glede na to, da je v njihovem društvu res veliko članov, so ptice za nakup praviloma na voljo čez celo leto. "Nekateri jih parijo pozimi drugi pa spomladi odvisno od posameznika in pa seveda od vrste papige," je zaključil Purgar. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.