Vizita za živali > Novice
392 ogledov

Prekletstvo raztegljivih povodcev

Navadni povodci Osebni arhiv: Majini psički na navadnih povodcih
Številni psi, ki jih srečujemo na sprehodih, so pripeti na raztegljive povodce. Njihovi vodniki se bolj ali manj uspešno borijo z vlečenjem in krajšanjem povodca, večina pa se jih ne zaveda nevarnosti, ki jih taki povodci predstavljajo za njih, njihovega psa in naključne mimoidoče

V teoriji so ti povodci namenjeni večji svobodi psa na sprehodu, pa vendar se vedno sprašjem ali je to res. Dejstvo je, da vodnik, ki je oddaljen pet do osem metrov, nima nobene posebne fizične kontrole nad psom, čeprav je ta na povodcu. Lahko ga le potegne nazaj, kjer pa se začnejo težave s krašanjem raztegljivega povodca. Izredno težko ga je namreč na hitro krajšati, brez da tvegate poškodbe sebe, psa ali koga, ki je naključno v bližini.

Vallhalla Rescue, NY, USA | Avtor: Valhalla Rescue Valhalla Rescue
Vlečenje vrvice povodca z roko se lahko konča z urezninami ali opeklinami, dogajajo pa se tudi popolne amputacije prstov, zato bodite zelo pazljivi, če povodec uporabljajo ali pa so v bližini otroci. Številni vodniki ovijejo vrvico okrog sebe ali okrog dreves in drugih bližnjih "stabilnih" predmetov, kar izziva še dodatne nevarnosti. Velikokrat platični del povodca, ki je precej težak, katapultira v zrak, zato so pogoste poškodbe obraza (izbitje zob, zlomi obraznih kosti, poškodbe oči, rane, modrice) pri vodnikih in psih. Zgodi se, da se povodec tako nesrečno zaplete v rep psa, da mu ga zlomi ali amputira.

Najkrajšo pa seveda potegnejo psi ob dolgoročni uporabi, saj novejše študije kažejo resne poškodbe sapnika in ščitnice. Psi, pri katerih se kombinira uporaba ovratnice in raztegljivega povodca, imajo ob tem namreč konstantno silo, ki pritiska na vrat oziroma grlo in z leti lahko to vodi v resne zdravstvene težave.

Raztegljivi povodci pse navadijo na konstanten pritisk oziroma vlek na vratu, psihološko pa psa ta pritisk ovratnice stimulira, da še bolj vleče. Vodniki takšnih psov pa tožijo, da njihov pes neprestano vleče kot nor. Bolj kot pes vleče, daljše povodce kupujejo ...

Teacher's: Vir: The Teacher's Pets blog | Avtor: Teacher's: Vir: The Teacher's Pets blog Teacher's: Vir: The Teacher's Pets blog
V nasprotju s splošno prakso so ti povodci namenjeni vzgojenim psom in lastnikom, ki tovstne povodce znajo uporabljati za namen sledenja (lovski, reševalni psi,...), pa še ti se raje odločajo za standardne sledne povodce, saj so veliko bolj praktični, saj se mehanizem v raztegljivih povodcih rad kvari in zatika, s tem pa še dodatno povečuje možnost poškodb.

Če je vaš pes reaktiven, nevzgojen ali agresiven, vam uporabo raztegljivga povodca odločno odsvetujem. S takšnim psom je najbolje, da poiščete strokovnjaka za pasje vedenje, ki vam bo pomagal, da boste lahko vzgojili svojega psa v prijetnega sopotnika na sprehodih brez raztegljivga povodca in neprestanega vlečenja.

Prof. bio. Maja Napret pet let vodi svoj bioresenančni studio za male živali PetSanus.