Vizita za živali > Novice
673 ogledov

Prepoznajte opozorilne znake psa

Punčka in pes Profimedias
Nujno je, da se ob skupnem sobivanju ljudje naučimo prepoznavanja raznih znakov pasje telesne govorice ...

“Psi so čudovita bitja. Vendar nekateri ljudje pozabljajo,da vseeno ne gre za male kosmate ljudi. Nujno je, da se ob skupnem sobivanju ljudje naučimo prepoznavanje raznih znakov telesne govorice,” pojasnjuje članica Kinološkega društva reševalnih psov (KDRP) Celje Neda Hauko. Kot mama štiriletnemu sinu in skrbnica treh psov bo kmalu predavala na seminarju Moj otrok, moj pes – Moja odgovornost.

Po njenih besedah niso pomembni le tisti znaki, ko nas pes veselo pozdravi ob prihodu domov, temveč tudi takšni, ki lahko, če jih spregledamo, privedejo do konflikta. “Konflikti pa so nevarni. Lahko pride do resnih poškodb, čeprav je psom naravno, da se temu skušajo izogniti,” opozarja.  

Kakšni so znaki 

Neda Hauko opisuje, da gre za miritvene in opozorilne signale. “Obojni so znaki stresa pri psu.  Miritvene signale je potrebno prilagoditi situaciji. Najpogostejši so: zehanje, oblizovanje samega sebe, cmokljanje, umikanje pogleda, kazanje beline oči in tako dalje,” je naštela.

Dodaja, da se opozorilni znaki pojavijo navadno takrat, ko miritveni ne zaležejo in se napetost stopnjuje. “Pojavi se lahko tiho ali glasno renčanje, strmenje v človekove oči, privzdigovanje zgornje ustnice,nenavadna drža ušes,  telo je trdo, napeto, rep mirujoč ali pa z njim maha odsekano,”  opisuje.   

Za odpravo morebitnih dilem

“Izobraževanje mladih je najboljša popotnica v razumevanje psov in njihovo sprejemanje v okolju, v katerem živimo. Za mlade je stik s psom že v vrtcu ali šoli doživetje, ki jim pomeni vstop v sprejemanje in razumevanje pasjega sveta,” pravi predsednik KDRP Celje Miloš Kužner.

Dodaja, da bodo mogoče v prihodnosti tudi sami kupili psa: “Informacije, ki jih dobijo na teh predstavitvah, jim lahko zelo koristijo. Predvsem pa je stik z mirnim in prijaznim psom zanje zelo prijetna izkušnja.”

Pojasnjuje, da se v društvu trudijo izobraziti tudi starše otrok in tistih, ki si želijo ob malem otroku v družini tudi psa. Mogoče pa psa že imajo in pričakujejo otroka. Oba primera sta lahko za otroka in psa, s tem pa seveda tudi starše, precej stresna.

“Seminar je namenjen prav odpravi teh morebitnih dilem in je nadgradnja ostalim izobraževalnim aktivnostim, ki jih že izvajamo. Seveda pa je to le del ozaveščanja vseh generacij za čim prijetnejše sobivanje z »najboljšim človekovim prijateljem«,” je zaključil.

Seminar bo 2. aprila na Podjavorškovi 1 v Celju. Prijavite se lahko tukaj.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.