Vizita za živali > Novice
41 ogledov

Presaditev glave pri opici

Opica Profimedias
Kontorverzni nevroznanstvenik Sergio Canavero že dolgo trdi, da bi bila za rešitev paralize pri človeku možna presaditev glave. Zdaj trdi, da so uspešno presadil glavo opice.

Italijanski nevroznanstvenik Sergio Canavero je objavil, da so kitajski kirurgi v Harbin Medical University uspešno presadili glavo pri opici, poroča New Scientist. Zdravniki naj bi povezali dotok krvi med glavo in novim telesom, niso pa poskušali povezati hrbtenjače.

"Opica je v celoti preživela postopek brez nevroloških poškodb," je povedal in dodal, da so iz etičnih razlogov opico po 20 urah uspavali. Sicer pa študija ni bila še javno predstavljena, dokumentov niso videli niti na uredništvu New Science. Zato je vprašljivo, ali je bila presaditev res uspešna. Skeptični so tudi ostali srokovnjaki, saj se ponavadi najprej objavi študijo z vso potrebno dokumentacijo in šele nato spregovorili širši javnosti.

Nasprotujejo eksperimentom

Seveda se ob idejah o presaditvi glave porajajo številna vprašanja, kako bi se glava in telo povezala. Znanstvenike denimo zanima, kako bi bilo, če bi dali staro glavo na mlado telo. Zelo so skeptični, da bi denimo možgani dojeli nove signale mlajšega telesa.

Javile so se tudi skupine za zaščito živali, ki javno nasprotujejo takšnim raziskavam in eksperimentom na živalih.   

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.