Vizita za živali > Novice
110 ogledov

Pripravili navodila, kako ravnati ob piku

čebelnjak, BTC, čebele Anže Petkovšek
Čebelarji se že nekaj časa zavzemajo za legalizacijo seta prve pomoči, ki bi ga čebelar imel kot del obvezne opreme v čebelnjaku in bi ga v primeru, da bi čebela pičila drugo osebo, po ustreznih navodilih lahko uporabil.

Pri Čebelarski zvezi Slovenije so skupaj z ministrstvom za zdravje pripravili navodila za ravnanje ob primeru pika čebel. Za pripravo takih navodil so se dogovorili junija lani na seji parlamentarnega odbora za zdravstvo, na kateri so razpravljali o možnosti uvedbe seta za prvo pomoč, ki bi lajšal alergijske reakcije. 

Čebelarji se že nekaj časa zavzemajo za legalizacijo seta prve pomoči, ki bi ga čebelar imel kot del obvezne opreme v čebelnjaku in bi ga v primeru, da bi čebela pičila drugo osebo, po ustreznih navodilih lahko uporabil. A se predstavniki ministrstva za zdravje in zdravnikov s s tem niso strinjali. Na seji parlamentarnega odbora za zdravstvo junija lani je državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat navedla, da je ob zelo težkih alergijskih reakcijah potrebno celo injiciranje adrenalina, ki pa ne morejo dati v roke vsakomur, saj gre za zdravilo, ki ima ob napačni uporabi lahko hude posledice. Zdravila za blaženje pika čebele pa so že danes na voljo v prosti prodaji tudi v lekarni in jih lahko vsak čebelar kupi sam.

Preprosta in jasna navodila

V tedanji razpravi so člani odbora zato pozvali k pripravi navodil, kako ravnati v primeru pika čebel in alergijske reakcije. Predsednik čebelarske zveze je dejal, da želijo preprosta in jasna navodila.

Pirnatova je tedaj poudarjala, da priprava takih navodil ni naloga ministrstva, alergologinja s Klinike Golnik Mihaela Zidarn pa, da lahko taka navodila vsakdo najde na medmrežju. Člani odbora so se strinjali, da za pripravo takih navodil ne bi bilo treba veliko časa in da je ministrstvo tisto, ki bi moralo vsaj koordinirati njihovo pripravo. Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina je zagotovil, da če ministrstvo tega ne zmore urediti, lahko zbornica to pripravi v roku enega tedna.

Po skoraj letu dni od te seje je čebelarska zveza skupaj z ministrstvom zdaj navodila tudi pripravila. V njih najde bralec pojasnila, kaj je alergija po piku žuželke, katere žuželke povzročajo alergijo, kakšni so alergijski pojavi po piku žuželke, navodila, kako ravnati v primeru pika in v katerih primerih je treba poiskati zdravniško pomoč. V navodilih so tudi priporočila, kako zmanjšati tveganje za pike ter ločena priporočila za alergike.

Kaj svetujejo

V navodilih tako svetujejo, da v primeru pika oseba takoj odstrani želo, če je to ostalo v koži. Pri naj pazi, da ne stisne strupnega mešička, saj je v njem še vedno strup. V primeru nastanka otekline svetujejo, naj si oseba pomaga s hladnim obkladkom ter kortikosteroidnim mazilom. Če se oteklina povečuje, pa z antihistaminikom. Če se stanje poslabšuje, oseba potrebuje zdravniško pomoč, opozarjajo.

Alergiki morajo takoj po piku zaužiti tudi tableto iz seta - antihistaminik in kortikosteroid. Pripraviti morajo adrenalin ter se takoj odpraviti do najbližjega zdravnika ali poklicati 112. V primeru, ko bi se kljub tabletam antihistaminika in glukokortikoida začela razvijati hujša sistemska alergijska reakcija, kot sta izrazito dušenje ali občutek izgubljanja zavesti, si mora oseba vbrizgati adrenalin. Poleg tega alergikom navodila še svetujejo, naj se v primeru težjega dihanja usedejo ali ležejo. Če se uležejo, pa naj dvignejo noge od tal, tako da bodo te više od ravni prsnega koša, saj bodo s tem povečali pritok krvi v srce in možgane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.