Vizita za živali > Novice
962 ogledov

Program R.E.A.D. v naših šolah

Tačke pomagačke Tačke pomagačke
Program je namenjen zlasti spodbujanju bralne pismenosti otrok in odraslih.

Društvo Tačke pomagačke program R.E.A.D. (Reading Education Assistence Dogs) ali Beremo s tačkami izvaja od leta 2011. "Tačke pomagačke program izvajajo trenutno v 24 slovenskih osnovnih šolah in v 14 knjižnicah po Sloveniji," nam je pojasnila predsednica Slavica Mrkun.

Program je namenjen zlasti spodbujanju bralne pismenosti otrok in odraslih. Metodo R.E.A.D. je razvilo ameriško društvo Intermountain Therapy Animals iz USA, katerega član so tudi Tačke pomagačke. 

Metoda R.E.A.D. je po besedah Mrkunove namenjena osebam z disleksijo, osebam po poškodbi glave, osebam s prirojenim avtizmom, osebam z motnjami v razvoju, otrokom s težavami pri branju in osebam z demenco.

Opisuje, da otrok na bralni urici, ki traja 30 minut, v mirnem okolju bere psu, kar pripomore k izboljšanju bralnih in komunikacijskih sposobnosti. Program R.E.A.D. izvajajo terapevtski psi s svojimi vodniki, oboji pa so za to delo dodatno usposobljeni.

Druženje je po njenih besedah motivacijsko, poučno in zabavno: "Terapevtski psi vzbujajo zaupanje, so ubogljivi, zanesljivi, vabijo k božanju in dotikanju. V njihovi družbi so otroci ali odrasli sproščeni in zato uspešnejši. Ker je branje ’nenavadnemu’ poslušalcu zabavno in sproščujoče, otroci in odrasli po njenih izkušnjah z zanimanjem sodelujejo."

Tačke pomagačke izvajajo program R.E.A.D. v knjižnicah, v šolah ter v zavodih in v domovih za ostarele. V šolah delo praviloma poteka v sodelovanju s strokovnim delavcem, to je lahko učitelj, logoped, delovni terapevt, ki zastavi cilje ter spremlja in dokumentira napredek (AAT – terapija s pomočjo psa). 

Knjiga tudi za otroke, ki berejo počasneje

Prav v namen podpore programom Tačk pomagačk je pisateljica Alja Furlan svojo knjigo Tačke, tace in velika sreča poklonila društvu. "V knjigi se bodo otroci zabavali skupaj s pasjo druščino in pasjo bando. To je čudovita pripoved o tem, kako lahko postanemo boljši," pravi Slavica Mrkun.

Pisateljica Alja Furlan se je celotnemu izkupičku od prodaje knjige odpovedala v korist delu terapevtskih psov.

Knjiga Tačke, tace in velika sreča je oblikovana na način, ki je primeren za lažje branje tudi bralcem z disleksijo, otrokom, ki berejo počasneje ali zamenjujejo črke. Je pa primerno darilo za vsakogar. V Društvu Tačke pomagačke sprejemajo naročila na naslovu: info@tackepomagacke.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.