Vizita za živali > Novice
190 ogledov

Prve lastovke so tu

Kmečka lastovka ima v nasprotju z mestno lastovko ali hudournikom izrazito škarj Žurnal24 main
Po letošnji izredno mrzli zimi je le nastopilo obdobje toplejših dni. Po gozdovih se že razlega ptičje petje, izpod ruše so pogledali prvi zvončki in trobentice." Je pomlad pred vrati?" se sprašujejo v Slovenskem društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Pravijo, da se pomlad prebudi, ko se vrnejo prve ptice selivke. Prav zato nam iz DOPPS-a z veseljem sporočajo, a pomlad res prihaja.

V ponedeljek 27. februarja so bile namreč v Dravogradu opazovane tri skalne lastovke (Ptyonoprogne rupestris), ki so se vrnile na svoja gnezda. Tam sicer že več let redno gnezdijo na precej nenavadnem mestu – tik pod streho stanovanjskega bloka.

V torek, 28. februarja pa so v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok opazovali prvo kmečko lastovko (Hirundo rustica). "Te so tudi v primerjavi s skalno lastovko prave popotnice, saj se vsako leto odselijo v Podsaharsko Afriko. Potovanje dolgo več tisoč kilometrov opravijo v nekaj tednih, saj lahko kmečka lastovka v enem dnevu preleti tudi več kot 300 kilometrov," pojasnjujejo

Opazujte ptice

Vsako pomlad v okviru mednarodnega projekta Pomlad prihaja! v društvu spremljamjo prihod prvih ptic selivk. "S tem želimo spodbuditi zanimanje otrok za naravo in ohranjanje ptic selivk. Vabimo vas, da na spletni strani Pomlad prihaja! beležite svoja opazovanja ptic selivk," dodajajo.

V petek pa je DOPPS skupaj s Parkom Škocjanske jame izvedel Gugalnico. Gre za družabni skupinski popis velike uharice, na katerega se je letos prijavilo 160 ljudi, ki so jih razdelili v 46 skupin.

"To je dogodek, kjer se že vrsto let prelivata znanje in pozitivna energija, ki jo uporabimo za učinkovitejše varstvo vrste. Na popisu združimo koristno s prijetnim, zato vsak od udeležencev doprinese, da lahko preiščemo večje območje in nam je druženje po popisu prijetnejše," opisujejo v DOPPS-u. Več podatkov o ugotovitvah popisa pa v nasednjih dneh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.