Vizita za živali > Novice
182 ogledov

"Psa ob pokanju petard ne tolažite"

Prestrašen pes Profimedias
"Naša zabava traja sekundo, njihov strah pa vse življenje," opozarjajo v Društvu za zaščito živali Ljubljana.

Zvočni in svetlobni učinki pirotehničnih sredstev so velik vir stresa za številne živali, zato družba TAM-TAM in Društvo za zaščito živali Ljubljana tudi letos osveščata javnost z akcijo "Petarde? Ne, hvala!". 

"Naš cilj je o problematiki uporabe petard ozavestiti čim širšo javnost, da neznanje ne bo več izgovor za neprijazno prakso in da bodo otroci deležni čim več pozitivnih zgledov, kako praznovati, ne da bi pri tem ogrožali sebe in drugega," so zapisali na spletni strani akcije. Eden od teh zgledov je tudi risarski natečaj, ki je odprt za vse. V njem lahko narišete svoj ognjemet, se zavežete, da letos ne boste uporabljali pirotehnike, in se potegujete za simbolične nagrade. V natečaj se lahko vključite do 31. decembra, več informacij pa najdete na spletni strani www.dzzz.si/ne-petarde.

Prestrašene živali

Težave s pirotehničnimi sredstvi so najbolj znane lastnikom tistih živali, ki močno doživljajo strah ob pokanju in bliskanju. Pogoste žrtve so psi. V Društvu za zaščito živali Ljubljana lastnikom prestrašenih kosmatincev svetujejo, naj svojim psom v hiši ali stanovanju pripravijo varno zavetje, kamor se bodo lahko skrili. To velja tudi za pse, ki sicer bivajo zunaj. Psu naj omogočijo svojo bližino, hkrati pa ga ob pokanju ne tolažijo, saj s tem lahko še povečajo strah.

Za sprehode naj skrbniki psov izbirajo manj obljudene kraje in ure, ko zunaj ni veliko ljudi, na primer zgodaj zjutraj, pes pa naj bo na povodcu. Preverijo naj neoporečnost povodcev, oprsnic ali ovratnic, saj se pes ob poku lahko požene v brezglavi beg in poškodovana oprema lahko popusti. Če pes vseeno pobegne, naj čim prej obvestijo pristojno zavetišče, poleg tega pa lahko za objavo poprosijo različna društva ter medije, razobesijo plakate in svojega štirinožca aktivno iščejo na terenu.

V teh dneh zaskrbljeni skrbniki pogosto kličejo v zavetišča, ker jim je pes ušel zaradi pokanja. Zato v Zavetušču Horjul prosijo pasje skrbnike, naj pse res sprehajajo le na povodcu.

"Psi seveda niso edine živali, ki trpijo zaradi pirotehničnih sredstev. Ta povzročajo na primer dezorientacijo divjih ptic in proizvajajo strupene emisije, ki jih lahko zadušijo," še opozarjajo v društvu. Negativne posledice čutijo tudi živali na kmetijah in drugi hišni ljubljenčki.  

Preberite še

Pomoč psičku zaradi pokanja petard

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.