Vizita za živali > Novice
71 ogledov

Ptičja gripa: ukinili stroge ukrepe

Labod Suzana Kos
Iz Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so sporočili, da so ukinjeni ukrepi povezani s ptičjo gripo.

Iz UVHVVR sporočajo, da je bil zadnji primer ptičje gripe (podtip H5N8) potrjen pri poginjenem labodu, ki so ga našli 22. marca na Pragerskem. Zmanjšalo se je tudi število poginulih prostoživečih ptic, saj so jih od zadnjega primera pobrali 17.

Številke o obolelosti

Prisotnost ptičje gripe v Sloveniji so potrdili v začetku januarja, in sicer pri labodu grbcu. Ta je imel visoko patogeno aviarno influenco podtipa H5N8. Poleg tega podtipa so konec januarja pri labodih potrdili tudi podtip H5N5.

Veterinarsko higienska služba nacionalnega veterinarskega inštituta je sicer od 9. januarja do 24. aprila pobrala in odpeljala v analizo 632 živali (prostoživeče ptice, ptice v ujetništvu in perutnina).

Na prisotnost ptičje gripe so od začetka izbruha do ponedeljka preiskali 553 živali, 65 je bilo primerov perutnine in ptic v ujetništvu in 488 prostoživečih ptic.

Ptičjo gripo podtipa H5N8 so potrdili pri 170 prostoživečih pticah (167 labodih, dveh racah mlakaricah in eni beločeli gosi), podtip H5N5 pa pri treh labodih.

Medtem ni bilo nobenega primera pri perutnini oziroma pri pticah v ujetništvu.

Večino pozitivnih živali so našli na dveh lokacijah v občini Lendava (potok Ledava in gramoznica Lakoš) in na Ptujskem jezeru.

Priporočajo previdnost

Državno središče za nadzor bolezni kljub temu, da ukrepi - zadrževanje perutnine v zaprtih prostorih - niso več v veljavi, priporoča, da imetniki perutnine in ptic na celotnem ozemlju Slovenije striktno izvajajo ukrepe biološke varnosti.

Mednje sodi zaščita perutnine in ptic v ujetništvu pred stikom s prostoživečimi pticami - npr. z mrežami ali strehami, ali da se vsaj oskrbujejo s krmo in vodo v zaprtih prostorih ali pod zaščito, ki ne omogoča stika prostoživečih ptic s krmo ali vodo, namenjeno perutnini in pticam v ujetništvu.

Poleg tega naj rejci omogočijo dostop do vode za tiste vrste perutnine, kjer je to potrebno zaradi dobrobiti živali, vendar pa je treba ob tem preprečiti stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi.

Pri oskrbovanju perutnine z vodo iz površinskih vodnih zajetij, do katerih imajo dostop prostoživeče vodne ptice, pa naj rejci izvajajo tako, da vodo obdelajo s postopki, ki zagotavljajo inaktivacijo virusov aviarne influence.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.