Vizita za živali > Novice
43 ogledov

Radi bi zaščitili deset volkov

Zoo Ljubljana ZOO Ljubljana
Vlada je v ponedeljek na dopisni seji sprejela odgovor na tožbo zoper pred kratkim sprejeti odlok o odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave za leto 2017. Tožbo sta vložili dve nevladni organizaciji, ki želita ustaviti predvideni odstrel desetih volkov.

Odlok o letošnjem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave je vlada sprejela 19. januarja. V njem je predvidela odvzem deset volkov ter 113 medvedov.

Zoper prilogo odloka, ki določa odstrel volkov, sta Društvo za ohranjanje naravne dediščine in Pravno-informacijski center nevladnih organizacij vložila tožbo na upravno sodišče. Kot sta organizaciji zapisali na svojih spletnih straneh, "država ni izkazala potrebnega pogoja, da ni druge zadovoljive možnosti glede problema, ki je razlog odstrela".

Zavračajo očitke nevladnih organizacij

Vlada v ponedeljek sprejetem odgovoru na tožbo v celoti zavrača očitke tožečih strank, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Podrobneje je obrazložen tudi očitek glede odsotnosti "drugih zadovoljivih možnosti", ki morajo biti izčrpane, preden se posega v populacije prostoživečih živalskih zavarovanih vrst, so dodali.

Število volkov za odstrel vsako leto določi ministrstvo za okolje in prostor, obe nevladni organizaciji pa opozarjata, da se pri tem ne spoštuje habitatne direktive o ohranjanju naravnih habitatov ter prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst, ki z določenimi izjemami prepoveduje ubijanje zaščitenih živali, med katerimi je tudi volk.

O skladnosti tako omenjenega odloka kot tudi uredbe o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah z ustavo bo odločalo tudi ustavno sodišče.

Po spletu je zaokrožila tudi peticija proti odstrelu naših volkov. Najdete jo TUKAJ

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.