Vizita za živali > Novice
903 ogledov

Raziskava: Raje pse kot ljudi

Pes in pust
1/9
Profimedias
"Krzneni dojenčki" in ne psi

Nekateri lastniki obravnavajo svoje pse kot družinske člane in velikokrat se do njih obnašajo kot do svojih otrok. Nekateri so celo izjavili, da jih imajo raje od svojih lastnih otrok, je pokazala nadavna raziskava. 

Študija, obljavljena v časopisu "Society and Animal" ugotavlja, da so ljudje v bistvu bolj naklonjeni psu kot  človeku.

Raziskovalci so 240. tim študentom pokazali lažna novinarska poročila o neznanem napadalcu, ki je z basebalskim kijem žrtvam povzročil hude poškodbe - napadeni je bil v nezavesti, z zlomljeno nogo, po telesu je imel hujše rane.

Raziskovalci so anketirancem v istem lažnem članku "podtaknili" še različne žrtve;  od majhnega otroka, 30-letne odrasle osebe do , pasjega mladička in šest let starega psa. Ob prrebiranju članka so jih povprašali po občutkih in na tak način merili njihovo stopnjo empatije. 

Krzneni dojenčki

Raziskovalci domnevajo, da je glavni dejavnik pri določanju stopnje žalosti in skrbi, ki so jo anketiranci čutili ob tem, ranljivost žrtve. V bistvu je samo majhen otrok izzval nekoliko več sočutje kot odrasel pes. Če so bili otrok, pasji mladič in starejši pes skoraj na podobni ravni, je bil odrasel človek deležen najnižje stopnje empatije.

Pes in pust | Avtor: Profimedias Profimedias

"Udeleženci študije na svoje pse ne gledajo, kot da so živali, ampak kot na "krznene dojenčke" ali ožje družinske člane skupaj s svojimi otroki, " ugotavlja raziskava, kar seveda pomeni, da mnogi obravnavajo svoje pse enako kot družinske člane. 

Komentarjev 4
  • wizeman 09:57 08.november 2017.

    Moraš biti pa hudo zmeden, če ti je črni Cmera rdeč....

  • ljubodoma 00:52 07.november 2017.

    bolje pes, kot rdeći cmera, brg les, pre C ednik in minister za pravo sodje (krivosodje)