Vizita za živali > Novice
25 ogledov

Razume kaj mu rečemo in kako mu rečemo

Pasja razstava v New Yorku EPA
Nova raziskava je dokazala, kar večina pasjih skrbnikov že ve ...

Psi razlikujejo besede in intonacijo v istem delu možganov kot ljudje, kaže nova študija o tem, kako si človekov najboljši prijatelj razlaga naš jezik. Pri interpretaciji besed psi, tako kot ljudje, uporabljajo levo hemisfero možganov, za analizo intonacije pa desno.

Pasji možgani so sposobni interpretirati oboje, tako tisto, kar rečemo, kot tudi to, kako nekaj povemo, kaže v reviji Science objavljeno poročilo znanstvenikov univerze Eotvos Lorand iz Budimpešte.

Raziskovalci so ob tem prepričani, da se možganski center za ugajanje aktivira šele takrat, ko prijazne besede in pohvale spremlja tudi primerna intonacija.

To ni razvito le pri človeku

Opazovanja kažejo, da se je nevronski mehanizem za obdelavo besed razvil veliko prej, kot so doslej mislili, ter da to ni nekaj, kar je razvito le pri človeku.

"Človeški možgani ne le, da ločeno analizirajo, kar rečemo in kako, ampak tudi združujejo ti dve vrsti informacij do enotnega pomena," je povedal raziskovalec na madžarski univerzi Attila Andics.

"Naši izsledki kažejo, da lahko psi naredijo vse to in uporabljajo zelo podobne mehanizme," je še povedal Andics o odkritju, ki bi lahko pomagalo k lažji komunikaciji in sodelovanju med psi in ljudmi.

Znanstveniki so proučevali 13 psov, ki so leže mirovali in poslušali lastnike, medtem pa so snemali njihovo možgansko aktivnost.

Ugotovili so, da so psi za razlikovanje med nevtralnimi toni in intonacijo, ki izraža prijaznost, aktivirali del desnih možganov. Pri človeku enak del možganov igra podobno vlogo.

Tisto, kar človeka dela edinstvenega, ni posebna zmogljivost nevronske mreže, temveč njegova sposobnost rabe besed, še menijo znanstveniki.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.