Vizita za živali > Novice
83 ogledov

Renčko ima zdaj le še tri tačke

Renčko
1/17
Zavetišče Horjul
Renčko je mali godrnjavček, ki je doživel hudo prometno nesrečo in so mu zaradi tega ostale le še tri tačke. V Zavetišču Horjul ga lepo razvajajo, si pa vseeno želijo, da bi našel odgovornega skrbnika, ki bi razumel posebnega psička. Enako si želijo tudi za številne druge živali ...

Če ste v letu 2016 razmišljali o posvojitvi psa ali mačke, je morda zdaj primeren čas, saj so številna slovenska zavetišča prepolna. V fotogaleriji objavljamo le nekaj živali iz Zavetišča Horjul, ki iščejo odgovorne skrbnike. Vse njihove živali pa najdete tukaj.

Med njimi je tudi poseben mali kuža Renčko, za katerega se je življenje v Zavetišču Horjul začelo po prometni nesreči ob koncu lanskega januarja. Tako osebje v zavetišču kot mali kuža menijo, da je čas za nov topel dom. Od lanskega aprila na posvojitev čaka tudi čudovit in prijazen pes podoben nemškemu ovčarju Rox, od septembra pa čaka prekrasna rumenooka mucka Oxy. Nekatere živali čakajo na svoj dom tudi več let ... 

Čipiranih le okoli 35 odstotkov sprejetih psov 

Poročila za leto 2015 še niso zaključili, je pa bilo v letu 2015 sprejetih več psov, kot prejšnje leto, pojasnjujejo v zavetišču. Žal se odstotek čipiranih psov tudi v letu 2015 ni bistveno povečal, število nečipiranih sprejetih psov je po njihovih prvih ocenah okoli 65 odstotkov.

Iz preteklih poročil je razvidno, da ostaja delež čipiranih psov skozi leta približno enak, oziroma se zelo počasi dviguje. V letu 2012 je znašal 34 odstotkov, v letu 2013 en odstotek več, leta 2014 pa 37 odstotkov. 

Problem neoznačenosti psov je bil v prejšnjih letih glede na poročila najbolj izrazit v občini Ilirska Bistrica, nizek delež vrnjenih psov pa je bil leta 2014 tudi v občini Kamnik. Visok odstotek vrnjenih psov so v letu 2014 ugotovili v občini Trzin, v občinah Vrhnika, Škofja Loka, Domžale in Medvode pa se delež giblje med 50 in 65 odstotkov . “Iz zgornje statistike lahko v grobem povzamemo, da je problem neoznačenosti psov prisoten v večji meri v ruralnih predelih, medtem ko je v mestih delež označenih psov precej višji,” so pojasnili.   

Ševilo zapuščenih živali se ne zmanjšuje

V letu 2015 se tudi pri mačkah sprejem vse leto ni ustavil. “Tega leta se na žalost res ne bomo spominjali po manjšem številu zapuščenih živali,” pravi vodja zavetišča Polona Samec in dodaja, da se v letu 2016 veliko število sprejemov nadaljuje.

Zanimale so nas tudi želje, ki jih imajo za leto 2016: “Pri nas si nadvse želimo nič zapuščenih živali, radi bi prišli do te točke, da bi delali samo še odlove prostoživečih divjih, ker bi za domače poskrbeli njihovi skrbniki. Pa tu in tam bi sprejeli kakšnega psa, ki bi ljubeč dom izgubil zaradi kakšne res višje sile. Sanje so dovoljene, a ne?” je zaključila Polona Samec.

Najprej se naročite 

Posvojitve psov in muck so v Zavetišču Horjul možne v času uradnih ur, od 8.30 do 12.30 od ponedeljka do petka, vedno po predhodnem telefonskem dogovoru.

Že v telefonskem razgovoru bodo potencialnega posvojitelja seznanili z osnovnimi pogoji, ob posvojitvi podpišete tudi posvojitveno pogodbo. Za dodatne informacije o živalih, ki iščejo nov dom, jih v času uradnih ur pokličite na telefonsko številko tel: 051 30 44 35

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.