Vizita za živali > Novice
259 ogledov

Rojstvo petih zanimivih teličkov

Krave EPA
Želijo si, da bi kmetje prenehali z bolečo prakso rezanja rogov pri govedu.

Strokovnjaki so v reviji Nature Biotechnology predstavili uspeh pri rojstvu krav molznic brez rogov. To jim je uspelo z “brisanjem” rogov iz DNK krav molznic. Eksperiment so opravili na kravah, ki so rodile pet teličkov, ki bodo odrasli brez rogov. 

Cilj eksperimenta je ta, da bi se v prihodnje izognili boleči in sporni razširjeni praksi rezanja rogov na številnih ameriških kmetijah, kjer to počnejo za zaščito kmetov in drugih živali. Po nekaterih podatkih odrežejo rogove kar osemdesetim odstotkom goveda. Nekatere pasme, ki jih gojijo za meso, sicer ne potrebujejo te prakse, saj jim zaradi določenega gena ne zrastejo rogovi.

Strokovnjaki so zato iskali prav ta gen. Ko so ga našli in izolirali, so ga vstavili v DNK zarodkov krav molznic, rezultati so vidni na objavah belih telet s črnimi lisami. V Sloveniji so pred letom 2011 kmetje na teletih lahko celo sami žgali rogove. Zdaj po Zakonu o zaščiti živali to ni več dovoljeno. Rogove lahko žge in odstranjuje le veterinar na živali z lokalno anestezijo baze roga in ustrezno protibolečinsko terapijo. Odstranjevanje rogov pri ekološkem kmetovanju ni dovoljeno, razen iz zdravstvenih razlogov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.