Vizita za živali > Novice
1549 ogledov

Rožni sirup iz vrtnic

Vrtnice Profimedias
Ker nam gre vreme zelo na roko, je še vedno čas, da posadite svojo najljubšo vrtnico. Razmislite o vrsti, ki bo idealna za kulinariko.

“Pri nas na Obali lahko vrtnice sadimo še dolgo … Pri vas na celini pa dokler ne zmrznejo tla. Sedaj čimprej!” svetuje predsednica Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije Breda Bavdaž Čopi. Ob tem dodaja, da moramo ob vsaki saditvi tudi takoj zaliti in sadike predhodno dobro pripraviti na saditev.

Preden boste sadili vrtnice pa razmislite, za kaj bi jih uporabili. Jih želite le za okras, ali bi jih morda uporabili celo v kulinariki? Če je tako, izberite primerne vrste.

Rožni sirup

Člani Društva poznajo številne recepte za tako imenovani rožni sirup iz vrtnic, ki ga lahko uporabimo za aromatiziranje različnih napitkov in sladic, izdelavo sladoleda, marcipana in tako dalje.

Svetujejo, da za rožni sirup uporabimo neškropljene cvetne liste najbolj dišečih vrtnic. “Naberemo jih v suhem vremenu, ko se jutranja rosa že osuši, cvetovi naj bodo mladi, ne tik preden se obletijo,” pravijo. Priporočajo, da s škarjami pri vsakem cvetu sproti odrežemo svetlejšo spodnjo konico lističev, ker včasih nekoliko greni.

Svetujejo, da ga nato hranimo v hladilniku. Za enega od številnih receptov boste potrebovali 50 gramov cvetnih listov, ki jih na hitro zavremo v 70 mililitrih vode, ki smo ji že prej dodali 70 gramov belega sladkorja, dve jedilni žlici limoninega soka in košček neškropljene limonine lupine. Vse skupaj precedimo in sirup je narejen.

Preberite še:

Še je čas za sajenje vrtnic

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.