Vizita za živali > Novice
28 ogledov

Se bliža konec dobe samcev?

Chiloscyllium plagiosum Profimedias
Dve novi odkritji tako imenovanovanega deviškega razmnoževanja sta presenetili znanstvenike.

Morski psi, ki so rojeni s partenogenezo, so plodni, so ugotovili strokovnjaki. In ne le to. Takšna vrsta razmnoževanja je pogostejša, kot smo predvidevali, zato je za nekatere vrste to res alternativa spolnemu razmnoževanju.

Strokovnjake z Bavarian State Collection for Zoology from Monaco iz Nemčije je zanimalo, ali so takšna deviška rojstva res le napaka in potomci predstavljajo konec razmnoževalne verige. Dvojno razmnoževanje brez oploditve samca so opazovali pri samici morskega psa vrste Chiloscyllium plagiosum. Genetska analiza je namreč pokazala, da so bili njeni potomci brez očeta in je šlo pri razmnoževanju za neke vrste samokloniranje s celicami jajčec, ki niso pripadale samcu. Ena od njenih hčera je nato rodila s pertenogenezo, ki dokazuje, da ni šlo za napako evolucije, ampak se vrsta nadaljuje tudi na takšen način.

Dvajset vrst kač

Istočasno je izšla tudi raziskava, ki kaže, da je partenogeneza razširjena kar pri 20 različnih vrstah kač. To je veliko več, kot so predvidevali strokovnjaki.

Partenogeneza se sicer pojavlja pri zelo različnih vrstah organizmov, kot so nekatere rastline, členonožci, vretenčarji, plazilci, ribe, opazili so jo celo pri pticah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.