Vizita za živali > Novice
50 ogledov

Skrbnik najbolj znanega ptičjega para pisal libanonskemu predsedniku

Malena in Klepetan, štorklji Youtube
Klepetan se vsako leto odpravi na dolgo pot v Južno Afriko, med katero prečka tudi Sredozemlje, kjer na ptice selivke preži nešteto nevarnosti. Skrbnik njunega gnezda se je zato odločil predsedniku Libanona poslati odprto pismo.

Skrbnik najbolj znanega para štorkelj na Hrvaškem Stjepan Vokić je pred kratkim v pismu libanonskemu predsedniku Michelu Aounu zaprosil, naj prepreči poboj ptic selivk, ki se na svojih rednih letnih migracijah ustavljajo v Libanonu. Hrvaški mediji so poročali, da je Aoun že sprožil prve korake v tej smeri.

Klepetan je letos zamujal

Vokić že četrt stoletja skrbi za štorkljo Maleno, ki jo je našel z zlomljenim krilom nedaleč od Brodske Varoši v Slavoniji, kjer tudi živi. Malena ima gnezdo na strehi Vokićeve hiše, ki ga že 15 let redno konec marca ali v začetku aprila obiskuje štrk Klepetan. Na poti iz Južne Afrike čez Jemen in Libanon preleti približno 14.000 kilometrov. Vokić je bil letos posebej zaskrbljen, ker je Klepetan več dni nenavadno zamujal.

Imata 60 potomcev

Najbolj znani ptičji par na Hrvaškem ima tudi skoraj šesdeset potomcev. Njuno ljubezensko zgodbo kot telenovelo redno spremlja več deset tisoč Hrvatov. O večni ljubezni dveh štorkelj na Hrvaškem so poročali tudi vodilni mednarodni mediji od Japonske do Čila.

Ganil libanonskega predsednika

Vokić je v pismu libanonskemu predsedniku med drugim poudaril, da je na Klepetanovi poti najbolj nevarnih 200 kilometrov čez libanonsko ozemlje. Mednarodna zveza organizacij za zaščito ptic Birdlife International ocenjuje, da med migracijami ptic v Libanonu vsako leto ubijejo več kot 2,6 milijona ptic.

Hrvaški novinarji so v četrtek obvestili Vokića, da je njegovo pismo ganilo libanonskega predsednika Aouna, ki je objavil fotografijo s peresom štorklje, ki ga je Vokić priložil pismu.

Aounova odposlanka je sprožila pogovore s predstavniki združenj za zaščito ptic in predstavniki lovskih društev v Libanonu, da bi ustavili poboj ptic. Dogovorili so se, da bodo celotno sezono nadzirali dejavnosti lovcev, libanonska vlada pa je napovedala, da bodo strogo kaznovali tiste, ki bodo še naprej lovili ptice, je poročal novičarski portal index.hr.

Vokić je pismo poslal v okviru mednarodne kampanje za zaščito ptic v Libanonu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.