Vizita za živali > Novice
2808 ogledov

Skrivnost mačk in njihovih škatel

Mačka v škatli
Socialna omrežja so polna prikupnih slikic muck, ki se "tlačijo" v škatle. Zakaj to tako rade počnejo?

Razloge lahko najdemo tudi v življenju divjih mačk. Najbolj očiten razlog, zakaj imajo mačke rade škatle je, da so mačke v divjini plenilci in na plen rade čakajo iz zasede. V našem stanovanju bi bila zanje škatla idealen prostor, kjer se lahko skrijejo pred svojimi sovražniki in kjer lahko prežijo na svoje žrtve.

 

Quando seu filho ganha um brinquedo e a gata cuida de dormir na caixa. Cat in box 📦 #instacats #catinbox #gatos

A post shared by Lana Pessôa (@lanakarynepessoa) on

Ko so pod stresom 

Raziskava objavljena na wired.com med drugim pravi, da mačke celo potrebujejo škatle oziroma nekakšno podobno skrivališče. Vanj se namreč zatečejo, ko so pod stresom in potrebujejo mir.

Raziskava strokovnjakov na Univerzi v Utrechtu je ugotovila, da škatla mačkam resnično pomaga premagovati stresne situacije. Ena takšnih je denimo sprememba okolja. Tiste mačke, ki so jim dali na voljo škatlo, so se hitreje privadile na novo okolje in bile prej pripravljene na druženje z ljudmi.

Poleg tega imajo mačke za spanje rade toplo okolje, piše Focus. Praviloma mačke najraje zaspijo, ko je okoli njih med 30 in 36 stopinj Celzija, kar je za 10 stopinj Celzija več kot pri ljudeh. V manjši škatli pa hitreje dosežejo višjo temperaturo okolice.

 

#scottishfold #cat #box #catinbox #sonia #inbox #mybaby #loveyou

A post shared by Kat Kateryna (@_cats_heaven) on

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.