Vizita za živali > Novice
2457 ogledov

Slovenija: psa sta po stiku z divjim prašičem poginila

divji prašič Shutterstock
V Sloveniji potrdili bolezen Aujeszkega, ki je smrtonosna za številne živali.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je prejela informacijo o pozitivnem rezultatu preiskave na prisotnost virusa, ki povzroča bolezen Aujeszkega.

"Prisotnost virusa je bila potrjena pri dveh lovskih psih, ki sta bila udeležena pri lovu na divje prašiče in sta prišla v stik z enim od ustreljenih prašičev na območju Območnega urada Uprave Koper. Eden od psov je poginil, drugi pa je bil po pojavu kliničnih znakov evtanaziran," sporočajo z uprave.

Opozarjajo, da spada bolezen Aujeszkega med obvezno prijavljive bolezni, za katere velja, da je ob sumu treba takoj ukrepati. 

Bolezen Aujeszkega (BA) ali pseudorabies povzroča herpesvirus tipa 1. Za okužbo s tem virusom lahko poleg prašičev zbolijo tudi prežvekovalci, glodavci in mesojedi, ki za razliko od prašiča praviloma poginejo. Za človeka bolezen ni nevarna.

Tudi v mesu okuženih prašičev

Na UVHVVR pojasnjujejo, da se virus pri prašičih izloča z nosnim izcedkom, slino, spermo, vaginalnim izcedkom, mlekom, iztrebki in občasno z urinom.

"Živali se okužijo, če pridejo v stik s prašičem, ki virus izloča, oziroma z materialom, ki je kontaminiran z virusom. Ker se virus nahaja tudi v mesu okuženih prašičev, se lahko prostoživeče mesojede živali okužijo z uživanjem mesa okuženega divjega prašiča, kar velja tudi za pse in mačke. Lovski psi se lahko okužijo že med lovom, če pridejo v stik z obolelim divjim prašičem," opozarjajo.

Nevarnost za prenos na domače prašiče

Bolezen ima po navedbah uprave velik vpliv na rejo domačih prašičev, saj so v primeru potrditve bolezni pri domačih prašičih prepovedani premiki in trgovanje s prašiči. Od leta 2010 ima Slovenija priznan status države, uradno proste bolezni Aujeszkega pri domačih prašičih.

"Situacija glede omenjene bolezni pri divjih prašičih ne vpliva na status države. Vendar pa moramo striktno izvajati ukrepe za preprečevanje morebitnega prenosa bolezni s populacije divjih prašičev na domače prašiče," dodajajo. 

V zvezi s tem bi radi poudarili, da je zelo pomembno, da imetniki psov upoštevajo, da morajo imeti svoje ljubljenčke na javnih mestih na povodcu. Prav tako je upoštevanje biovarnostnih ukrepov ključnega pomena za preprečevanje prenosa bolezni z divjih prašičev na domače. UVHVVR

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 16:19 09.november 2018.

    "Situacija glede omenjene bolezni pri divjih prašičih ne vpliva na status države. Vendar pa moramo striktno izvajati ukrepe za preprečevanje morebitnega prenosa bolezni s populacije divjih prašičev na domače prašiče," dodajajo. Zanimiv odgovor .