Vizita za živali > Novice
20 ogledov

Slovenski samec Goiat že v Španiji

Medved Edo Šega
Gioat bo počasi nadomestil slovenskega samca Pyrosa, ki je za seboj pustil veliko potomcev.

"V noči iz nedelje na ponedeljek je terenska ekipa strokovnjakov Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) odlovila medvedjega samca, ki je bil s posebnim transportnim vozilom prepeljan v Španijo in izpuščen na prostost," so popoldne sporočili z ministrstva za okolje in dodali, da bo slovenski medvedji samec Goiat svoje ekološko in biološko poslanstvo nadaljeval na območju Pirenejev.

Deset let starega in 205 kilogramov težkega medveda so v lovišču s posebnim namenom Jelen, ki deluje v sestavi zavoda za gozdove, lovili kar šest dni. 

Postonjskega medveda so katalonski strokovnjaki odpeljali na pot včeraj v zgodnjih jutranjih urah in so ga po transportu, ki je trajal skoraj dvajset ur, v večernih urah izpustili na prostost.

Po izjavah katalonskega vodje projekta je medved Goiat, katerega poimenovanje pomeni v katalonščini mladeniča-najstnika, "močno in korajžno" stopil iz posebne komore iz vozila na prostost v osrčje španskega dela Pirenejev.

Potomstvo Goiata bodo, glede na paritveno obdobje medvedov, ki še traja, morda zaznali že naslednje leto

O njegovem gibanju in vseh važnejših dogodkih pa bodo katalonski kolegi Zavod za gozdove Slovenije redno seznanjali, vsaj enkrat letno tudi v pisni obliki, so sporočili iz zavoda za gozdove.

 

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 09:17 08.junij 2016.

    Tečaj španščine je opravil?