Vizita za živali > Novice
52 ogledov

So domače mačke lahko vegetarijanke? Kaj pa levi?

Lev Profimedias
Levi in domače mačke so mesojede živali. Bi ob pomanjkanju hrane preživeli z vegetarijansko dieto?

Če bi lev jedel le vegetarijanske obroke, bi bile posledice podobne, kot če bi v rezervoar goriva za dizelski motor nalili bencin, piše Populat Science.

Lev ne bi mogel preživeti z vegetarijansko dieto. Tu ne gre le za okus hrane, pač pa za njegovo telo, ki je narejeno za mesojedca. Njegovi zobje so denimo oblikovani za rezanje in trganje mesa, ne pa za drobljenje semen in celuloze. Njegov želodec uporablja encime, ki so potrebni za presnovo maščobe in beljakovin, nimajo pa bakterijske flore, ki je potrebna za prebavo ogljikovih hidratov.

Kaj pa domače mačke?

Ali navedeno velja tudi za naše domače mačke? Mačke se lahko navadijo na vegetarijanske brikete, če je njihova hranilna vrednost podobna drugi mačji hrani. Mačke lahko poleg mesne hrane pojedo tudi kakšno zelenjavo, ugaja jim predvsem kuhana zelenjava.  Čeprav se lahko privadijo vegetarijanskih briketov, to ne pomeni, da je za njihovo zdravje to najboljša izbira.

Mačka in miš | Avtor: Profimedias Profimedias
Dieta z nizko vsebnostjo beljakovin živalskega izvora bi lahko povzročila, da bo mački primanjkovalo esencialnih hranil, kot sta tavrin in kobalamin, aminokislina in vitamin skupine B. Zaradi tega se pri muckah lahko razvije degeneracija mrežnice, kardiomiopatija in težave s sečili.

Mačkam, ki jih hranimo samo z ribjim mesom, pa lahko primanjkuje aminokislina arginin, ki je prisotna v zadostnih količinah ostalega mesa. Vsako pomanjkanje te aminokisline lahko sproži živčnost in bruhanje, piše Populat Science.