Vizita za živali > Novice
164 ogledov

So jajca res iz ekološke reje

jajca Anže Petkovšek
Mnogi pa se sprašujejo, ali so kupljena jajca res iz ekološke reje in kako lahko to preverimo.

Ko kupimo jajca iz ekološke reje, bomo zanje odšteli nekaj več denarja. To je povsem razumljivo glee na to, da gre za dražjo rejo kokoši nesnic, s takšnim nakupom pokrbimo tudi za večjo dobrobit živali.

Mnogi pa se sprašujejo, ali so kupljena jajca res iz ekološke reje in kako lahko to preverimo. Zato smo se z vprašanji obrnili na Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), kjer med drugim skrbijo tudi za sledljivost jajc …  

Označena so s kodo 

"Jajca, ki se pošiljajo iz gospodarstva za proizvodnjo jajc v pakirni center, kjer se razvrstijo po masi in kakovosti, ter označijo s kodo proizvajalca, morajo imeti na vsakem transportnem pakiranju z jajci in v spremnih dokumentih navedene naslednje podatke: ime in naslov proizvajalca, oznako proizvajalca, število jajc in njihovo maso, datum ali obdobje znesitve in datum odpreme," so nam pojasnili na Upravi.

kokoš | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Podatki navedeni na transportnem pakiranju ostanejo po njihovih besedah na pakiranjih dokler ne gredo jajca v razvrščanje, označevanje in pakiranje. Na podlagi podatkov navedenih na transportnem pakiranju in spremnih dokumentih pa pakirni center označi jajca s kodo proizvajalca, ter določi tudi rok uporabnosti jajc.

Oznako proizvajalca pa sestavlja: številka načina reje, na primer 3 - baterijska reja, 2 - talna reja, 1 - prosta reja, 0 - ekološka reja, koda države reje, na primer SI za Slovenijo ter zaporedna številka gospodarstva oziroma hleva.

"Register rej kokoši nesnic in oznaka proizvajalca odtisnjena na jajcu omogoča ugotovitev, kdo je proizvajalec jajc in iz katerega gospodarstva oziroma hleva jajca izvirajo," pojasnjujejo.

Dodatne zahteve

Na Upravi dodajajo, da Uredba Komisije številka 598/2008 predpisuje tudi evidence, ki jih morajo voditi proizvajalci jajc in pakirni centri: "Proizvajalci jajc morajo voditi evidenco o dnevni proizvodnji jajc za vsak posamezen hlev in evidenco o dnevno prodanih jajcih ali dostavljenih na drug način."

Prav tako morajo po predpisih evidence voditi pakirni centri, ki med drugim vključujejo tudi podatek o dnevni količini prejetih jajc in količini jajc razvrščenih po kategoriji in masi.

"UVHVVR izvaja redni uradni nadzor tako pri rejcih kokoši, ki dajejo jajca na trg preko pakirnih centrov kot tudi tistih, ki prodajajo na tržnicah ali na domu končnemu potrošniku in tudi v pakirnih centrih," pravijo na Upravi. Pri uradnem nadzoru se med drugim preverja tudi označevanje transportnih pakiranj, označevanja jajc s kodo proizvajalca in vodenje predpisanih evidenc.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.