Vizita za živali > Novice
25 ogledov

Število medvedov se lahko zaradi ograje prepolovi

jelen, žica Facebook
Zaščitne tehnične ovire predstavljajo za lovce velik organizacijski in stroškovni zalogaj, za živali pa bodo še nevarnejše ob koncu zime, ko jih bo preraslo rastlinje. Že zdaj pa lovci naletijo na grozljive prizore živali, ki se zapletejo v žico in umirajo hudih mukah.

Lovci so na četrtkovem sestanku številnih vpletenih institucij znova opozorili na težave, ki jih povzročajo tehnične ovire.  

Lovci z območij, kjer so nameščene zaščitne tehnične ovire, so na četrtkovem sestanku povedali, da imajo nekatere lovske družine tudi več kot deset kilometrov teh ovir, njihov nadzor pa je hud organizacijski in stroškovni zalogaj.

Ob koncu zime bodo ograje težje vidne

Glavne težave se zaenkrat pojavljajo zaradi prehodov jelenjadi, v spomladanskem času pa zaradi večje migracije srnjadi pričakujejo tudi probleme s srnjadjo in z medvedom, ki se bo zbudil iz zimskega dremeža. "Ob koncu zime se bo pojavil tudi problem zaradi rastlinja, ki bo začelo preraščati zaščitne tehnične ovire, zaradi česar bodo slabše vidne," opozarjajo.

"Če ne bodo urejeni prehodi proti Hrvaški, se lahko populacija medveda zmanjša za polovico," je opozoril dr. Ivan Kos z Biotehniške fakultete. Pri upravljanju z vrstami je namreč pomembno upravljanje na ravni populacije, ne na ravni države, zaščitne tehnične ovire pa to onemogočajo.

Trenutni ukrepi

"Ministrstvo za notranje zadeve je zaenkrat naročilo repelente oziroma vonjavne ograje, ki bodo predvidoma dostavljene prihodnji teden in bodo takoj razdeljene upravljalcem lovišč," pojasnjujejo na Lovski zvezi Slovenije.

Dr. Boštjan Pokorny z Inštituta za ekološke raziskave pa je opozoril, da vonjavne ograje niso trajna rešitev. "Postavitev električnega pastirja ob zaščitnih tehničnih ovirah ni primerna za zavarovanje celotne dolžine zaščitnih tehničnih ovir, ampak samo za usmerjanje divjadi k odprtinam v ovirah," pravi. Dodaja, da je bilo enajst takih prehodov skozi ovire že narejenih, ob postavljanju novih ovir pa že vnaprej poskrbijo za tovrstne prehode.

Udeleženci sestanka so se strinjali, da je treba izdelati natančne protokole v primerih, ko se kakšna žival zaplete v ograjo. Lovci se namreč sprašujejo, kako je treba postopati v času lovopusta oziroma obdobja, ko določena vrsta ni lovna in kaj bo z zavarovanimi vrstami, katerih upravljanje ureja Ministrstvo za okolje in prostor.

Lovska zveza je sicer na sestanek povabila predstavnike upravljavk lovišč, območnih združenj upravljavcev lovišč, zvez lovskih družin/lovskih zvez s predstavniki resornih državnih inštitucij (Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za okolje in prostor, Zavod za gozdove Slovenije, Lovska in ribiška inšpekcija, Uprava za zaščito in reševanje, Veterinarsko-higienska služba) ter društev za zaščito živali Pomurja in Bele krajine ob strokovni podpori raziskovalnih inštitucij (Inštitut za ekološke raziskave Erico, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani).

Živali si prerežejo trebuh, grlo ...

Kot smo pisali, se žrtve živali kar vrstijo, v tem tednu so z milostnim strelom usmrtili jelena, ki je lovce pričakal v hudih mukah. 

"Doslej smo prišli vedno prepozno, žica je namreč na zelo nedostopnem terenu, območjih, na katera se je zelo težko priti zelo hitro," razlaga Burazer. "Žival se skuša na vsak način rešiti pri tem pa pride do hudih poškod, prereže si cel trebuh, grlo ... če ne bi bilo rezil, bi se lažje rešila," je povedal lovec.

Preberite še:

Šesta žrtev žice z rezili

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Brigita Pahor 06:55 20.december 2015.

    Kaj čakamo ? Vse razrezati, odpeljati na deponijo, prodati, izkupiček pa podariti pomoči potrebnim.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:12 18.december 2015.

    Koliko smrtnih žrtev je bilo do sedaj zaradi ograje?