Vizita za živali > Novice
1410 ogledov

Stres: Tudi psi imajo težave s spanjem

Tako kot ljudje, imajo tudi psi probleme s slabim nočnim spancem po težkem dnevu.

Stresni dogodki lahko negativno vplivajo na spanje psa, je pokazala raziskava madžarske akademije znanosti.

Raziskovalci so spremljali možgansko aktivnost 16 hišnih psov, med katerimi so bili labradorci, Jack Russell terierji in ovčarji. V prvem krogu testiranja so pse izpostavili kratkim pozitivnim izkušnjam, kot sta igranje in božanje. V drugem krogu pa so pozitivne dražljaje zamenjali z negativnimi, ko so pse ločili od skrbnikov. Štirinožcem so nato dovolili, da so si poiskali mesto za spanje.

Med prvim in drugim delom raziskave je minilo nekaj dni.

Pes spi | Avtor: Profimedias Profimedias

Ugotovili so, da so psi, potem ko so bili izpostavljeni negativnim izkušnjam, zaspali hitreje. Strokovnjaki menijo, da gre za obliko obrambnega mehanizma, saj se na ta način izognejo stresnim občutkom. Poleg tega pa so psi več časa preživeli v t. i. REM-fazi spanja, ko so možgani bolj aktivni, kar z drugimi besedami pomeni bolj, da so imeli bolj plitek spanec.

"Ugotovili smo, da psi po negativni izkušnji spijo manj globoko. To kaže, da imajo podoben problem s slabim nočnim spancem po težkem dnevu kot ljudje," je za The Daily Mail dejala Anna Kis z madžarske akademije znanosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.