Vizita za živali > Novice
2520 ogledov

Ta eterična olja lahko ubijejo vašo mačko

Mačka
Difuzorji eteričnih olj ustvarjajo prijetno vzdušje v domu in blagodejno delujejo na naše počutje. Če imamo doma živali, pa strokovnjaki opozarjajo, da so nekatera eterična olja za njih lahko nevarna.

"Še posebej so na eterična olja občutljive mačke," opozarja terapevtka Tellington TTouch metode in učiteljica za ljudi ter živali Darja Žnidaršič.

Kot odličen lovec ima mačka po njenih besedah dobro razvit voh, eterična olja pa so izjemno močna. Druga, po njeni oceni še pomembnejša stvar pa je, da mačka nima potrebnih encimov za prebavo eteričnega olja, zato se strupi kopičijo v telesu: "Tudi če mačka ni v neposrednem stiku z eteričnim oljem, ga lahko absorbira preko hlapov z zraku."

Ta olja so posebej nevarna

"Eterična olja, ki so še posebej nevarna za mačke so olje čajevca, evkaliptusovo olje, zelenka, olje sladkorne breze, olje citrusov, borovo olje, meta, ilang - ilang olje, olje mete, cimeta, polajevo olje in olje nageljnovih žbic," našteva Darja.

Dodaja, da so Iz ameriškega Centra za preprečevanje zastrupitve živali APCC sporočili, da so eterična olja še posebej nevarna za mačke in pse, ki trpijo za astmo in drugimi pljučnimi bolezni: "Znaki zastrupitve kot posledica stika z eteričnim oljem so izcedek iz oči, hropenje, slinjenje, bruhanje, nizek srčni utrip, pride pa lahko celo do odpovedi jeter."

"Zato je naša naloga, da kot odgovorni lastniki poskrbimo, da se v našem dišečem domu dobro počutijo tudi štirinožni spremljevalci," pravi Darja in dodaja, da bomo lahko takšne koristne informacije pridobili tudi na Svetovnem kongresu ambasadorjev živali, ki bo maja na Rogli.

Tam bo veliko govora tudi o Telington TTouch metodi, obiskala pa ga bo tudi svetovno znana psihologinja za živali in ustanoviteljica Tellington TTouch metode Linda Tellington-Jones.

"Na kongresu bomo dobili vpogled, kakšen je svet živali in s tem znanjem bomo imeli možnost bolje razumeti živali in njihove potrebe, želje, nujnosti in pogled na nas," pravi. Kongresa se bo odvijal od 3. 5. - 6. 5. 2018 na Rogli, njegov namen je ljudem predstaviti svet živali in narave.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.