Vizita za živali > Novice
188 ogledov

"Tako bo ostalo, dokler ne bo šlo kaj narobe"

društvo pet
1/10
Anže Petkovšek
“Ne z zakonom niti s pravilniki, ki bi veljali na nacionalni ravni, ni opredeljeno kdo sme izvajati posredovanje s pomočjo psa," opozarjajo v Zavodu PET.

Zavod PET je danes z novinarsko konferenco in srečanjem terapevtskih parov vodnika in psa z malimi bolniki na Pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana obeležil peto obletnico svojega delovanja – posredovanja s pomočjo psa.

"To je posredovanje, ki v terapevtski proces namensko vključuje psa, ali preko vodenih aktivnosti s pomočjo psa posameznikom z različnimi omejitvami po vsej državi izboljšuje kakovost vsakdanjega življenja," pojasnjujejo.

“Prisotni smo na Goriškem, Gorenjskem, Notranjskem, v osrednji Sloveniji,  Zasavju,  Savinjski dolini in na Štajerskem. V zdravstvenih, rehabilitacijskih in socialno – varstvenih ustanovah izvajamo terapije ali aktivnosti s pomočjo psa, v vzgojno - izobraževalnih pa tako imenovano izobraževanje s pomočjo psa, posebna programa Berem za PET (R.E.A.D.) in Poslušam za PET ter delavnice na temo sobivanja s psi in sožitja z naravo. V rehabilitacijskih in socialno - varstvenih ustanovah dobro sodelujemo z delovnimi terapevti in fizioterapevti, ki s pomočjo terapevtskih parov dosegajo boljše rezultate v svojem poklicnem delu,” delovanje terapevtskih parov opisuje direktorica Zavoda PET Valentina Horvat Kokalj.

Zakonsko neurejena področja terapije s pomočjo živali

"Ob izvajanju posredovanja s pomočjo psov članom zavoda oziroma vsem izvajalcem tovrstne dejavnosti predstavlja velik problem neurejenost zakonodaje in standardov pri izvajanju," so nas opozorili.

društvo pet | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Pojasnjujejo, da je področje zakonsko povsem neurejeno, se pravi, da lahko aktivnosti in terapije s pomočjo živali izvaja pravzaprav vsakdo. Menijo, da bo tako ostalo, dokler ne bo šlo kaj narobe.

“Ne z zakonom niti s pravilniki, ki bi veljali na nacionalni ravni, ni opredeljeno kdo sme izvajati posredovanje s pomočjo psa, ni določeno zahtevano izobraževanje za evalvatorjeprimernosti psov za izvajanje posredovanja s pomočjo psa, inštruktorje terapevtskih psov, za mentorje terapevtskih parovniti za strokovne osebe, ki posredovanje s pomočjo psa vključujejo v svoje strokovno delo, večinoma prostovoljno oziroma izven delovnega časa," naštevajo. Ravno tako po njihovih besedah nimajo ekspertne skupine, ki bi preverjala usposobljenost terapevtskih parov in tudi standardi izvajanja dejavnosti niso določeni: "Vsaka prostovoljska organizacija sama postavlja svoje standarde in strokovne kriterije, ki so večinoma neusklajeni s standardi in kriteriji mednarodnih organizacij za posredovanje s pomočjo živali."

Zavod PET je pristojnim službam že večkrat, vse od leta 2012 dalje, pošiljal pobude za sistemsko ureditev področja posredovanja s pomočjo živali, a te niso bile uslišane. Na to temo so imele predstavnice Zavoda PET v preteklosti celo sestanek na ministrstvu za zdravje, premika pa po njihovih besedah ni.  "V zvezi z neurejenostjo podredovanja s pomočjo živali sta pisni poslanski vprašanji leta 2013 postavila tudi poslanca Andreja Črnak Meglič in Samo Bevk  Odgovor vlade 23. septembra 2013 je bil: zadevo bodo sistemsko in normativno uredili. Odtej so minila tri leta, a te obljube vlada ni udejanjila," pravijo.

Dodajajo, da je v Avstriji, Italiji, Veliki Britaniji in skandinavskih državah je terapija s pomočjo živali že vključena v zdravstveni in psihosocialni sistem. V Avstriji na primer, je mogoče dobiti terapijo s pomočjo živali na napotnico. Poleg tega imajo v Avstriji ustrezno in enotno verificiran strokovni kader, licencirane inštruktorje in ekspertno skupino, znanja in usposobljenost bodočih terapevtskih parov.

Znižuje celo krvni tlak

V zavodu ugotavljajo, da je medicinska stroka je zelo naklonjena posredovanju s pomočjo psa, "saj raziskave kažejo, da lahko prisotnost psa zniža krvni tlak in srčni utrip ter ima mnoge druge pozitivne učinke na posameznikovo telesno in duševno zdravje." Obisk terapevtskega para lahko po njihovih besedah med drugim izboljšuje motorične sposobnosti, zmanjšuje anksioznost, povečuje pozornost, izboljša izražanje čustev, govor in komunikacijo ter povečuje samospoštovanje.

“Psi so pogosto bolj prijazni kot ljudje. Otroci to čutijo in naklonjenost postane v hipu vzajemna. V vseh teh letih  sodelovanja lahko ugotovim, da terapevstki psi  na otroke delujejo pomirjujoče, saj še odraslega prime, da bi jih pobožal in tudi naši zaposleni niso nobena izjema. Podatki in raziskave kažejo, da prisotnost psa blagodejno vpliva na otroke in zmanjšuje njihove stiske. In če to velja za zdrave otroke, toliko bolj  za bolne, ki jim stisko povzroča že njihova bolezen," pravi strokovni direktor Pediatrične klinike UKCL Rajko Kenda

Terapevtska psička Avša in njena vodnica Nina Mitrič ljubljansko pediatrično kliniko obiskujeta že leta. Zaradi njiju je bilo bivanje v bolnišnici bolj znosno tudi za 11- letnega Bora Slano, bolnika z atopijskim dermatitisom, ki je precejšen del svojega otroštva preživel v bolnišnicah. Bor je povedal: “Ugibali smo, kakšne pasme je Avša, se učili o psih in igrali spomin. Avšo smo lahko božali, res je tako prijazna in pametna!”

Delovna terapevtka URI SOČA, Nataša Ogrin Jurjevič terapevtske pare s pridom vključuje v rehabilitacijo: “V rehabilitacijskem procesu je ključen tim strokovnjakov in v ta tim so vse pogosteje vključeni tudi terapevtski pari. Zaradi bolezni ali poškodbe je videz posameznika pogosto spremenjen, zato izgubi voljo do življenja, ni motiviran za delo, obupa. Terapevtski pes ga sprejme, ne glede na videz in ne glede, koliko v danem trenutku  zmore. Posameznik ga lahko objame, čeprav nima vseh prstov, ga ogovarja z nepopolnim govorom in gre z njim na sprehod, čeprav ima nožno protezo.” 

društvo pet | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ingrid Kermavnar s psičkom Fidom že tretje leto razveseljuje stanovalce radovljiškega doma upokojencev: “Ta srečanja našim stanovalcem zelo polepšajo bivanje, o njih se še dolgo pogovarjajo med seboj in s svojci. Na srečanjih se spominjajo časov, ko so imeli še svojega psa, vedno so navdušeni nad triki, ki jih z vodnico prikažeta in tudi izvajanje kognitivnih dejavnosti je s Fidom zabavnejše”, pripoveduje delovna terapevtka Doma upokojencev dr. Janka Benedika Radovljica, Ksenija Lumpert. Monika Rijavec, predsednica sveta Zavoda PET pa je opozorila na pomen odgovornega skrbništva živali, o katerem prostovoljci Zavoda PET vedno znova ozaveščajo uporabnike in javnost.

Komplementarna metoda izboljšanja zdravja

Pojasnjujejo, da si bo Zavod PET v prihodnje še naprej prizadeval za normativno urejenost področja posredovanja s pomočjo živali, saj lahko le na ta način zasleduje in uresničuje svoj drugi cilj, ki je razvoj in napredek terapevtskih metod posredovanja s pomočjo psa ter priznanje posredovanja s pomočjo psa kot komplementarne metode izboljševanja zdravja oziroma kakovosti življenja posameznikov.

"Naslednji, tretji cilj je znanstveno raziskovanje vključevanja terapevtskih psov v terapevtske metode pomoči posameznikom in promocija zdravstvenih in pedagoških učinkov odnosa človek – pes. Zavod PET si želi postati tudi krovna nacionalna organizacija za posredovanje s pomočjo živali," so zaključili. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.