Vizita za živali > Novice
123 ogledov

Tako jim zaščitite tačke

poledica Saša Despot
Nizke temperature, pa led, sneg in sol škodljivi za pasje blazinice.

Psi seveda obožujejo sneg, največja težava s katero se v teh dneh soočajo lastniki, pa so pasje tace, ki so zaradi kompleksne strukture še posebje občutljive na zunanjo okolje. Dogaja se celo, da se psi v zimskem času obnašajo drugače kot poleti, nočejo ven, zato je pomembno, da jim pomagamo.

Pasje tačke | Avtor: Profimedias Profimedias
Pasje tačke je treba primerno negovati. Potrebno je skrajšati dlake med blazinicami, saj s tem preprečimo, da bi se na vozlih dlake nabirala umazanija, ostri tujki in kepice snega, ki lahko povzročijo draženje in poškodbe. Prav tako je potrebno redno krajšati nohte, saj predolgi nohti motijo psa pri hoji.

Zaščita blazinic

Obstaja veliko število različnih krem, balzamov in pršil. Nanesemo jih na blazinice, tako da nastane tanek film, ki ščiti tačke pred škodljivmi učinki. Nanesemo jih deset minut pred odhodom na sprehod. Strokovnjaki priporočajo, da pred samim odhodom na mraz, za nekaj minut postojite v predverju ali na hodniku doma, da se tace počasi prilagajo na nizke remperature.

Pasji škorenjci

Pasje življenje bo s čevlji veliko lažje. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V primeru, da pes še vedno noče ven, mu nadenite prevleke za tačke, ki jih je mogoče kupiti v trgovinah za pse. Pomembno pri tem je, da psje škorenjce najprej sprobate doma, večkrat na dan, saj psi težko prenašajo obutev. Na sprehod se zato odpravita šele, ko boste prepričani, da ga prevleka ne moti več

Ko se vrnete v stanovanje, je seveda treba tačke oprati in to z mlačno vodo. Nečistoče med prsti, led in sol namreč povrožajo poškodbe in celo vnetja.. Tačke je treba obristati s suho brisačo, saj topli zrak v stanovanju in vlaga povročata glivice in bakterije. Če opazite, da vaš pes intenzivno liže tačke, obiščite veterinarja, saj je dolgotrajne poškodbe zelo težko pozdravit. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.