Vizita za živali > Novice
200 ogledov

Takšen bi bil svet brez Homo sapiensa ...

Bocvana Žurnal24 main
Ste se kdaj vprašali, kakšna bi bila zemlja brez človeka? Odgovor je preprost - izgledala bi kot en velik zaščiten naravni park.

Tega vprašanja so se lotili strokovnjaki z danske Aarhus univerze. Če se ne bi pojavil Homo sapiens, bi bila po njihovih ugotovitvah Evropa polna volkov, losov in medvedov, pa tudi slonov in nosorogov.

Veliki sesalci 

“Evropa ni edini kraj na svetu, kjer so ljudje drastično zmanjšali število sesalcev. Pojav je viden po vsem svetu. Če na Zemlji ne bi bilo ljudi, bi bila porazdelitev velikih sesalcev zelo različna od te, ki jo poznamo danes,” pojasnjuje vodja raziskave Jens-Christian Svenning.

To, da danes večina velikih sesalcev živi v Afriki, ni toliko odvisno od podnebja. Bolj je odvisno od dejstva, da je bilo tu čutiti še najmanj človeškega vpliva. Tu se ljudje niso tako razširili kot denimo v Evropi in niso tako drastično vplivali na naravo.

V odsotnosti človeka bi se številni večji sesalci gibali tudi po nižinah in ne le po hribovitih področjih, kjer je manj človeškega vpliva. “Takšen primer je rjavi medved, ki bi lahko zelo dobro živel v dolini, od koder so ga spodili ljudje,” pravi soavtor raziskave Soren Faurby