Vizita za živali > Novice
811 ogledov

Te pasme psov so najslabši plavalci

Pes na plaži Profimedias
Plavanje s psom je lahko nepozabno in čudovito poletno doživetje. Poskrbite, da bo temu res tako in imejte v mislih, da so neketere pasme res slabi plavalci.

Meteorologi znova napovedujejo ekstremno vroče poletje, zato bodo vodne osvežitve za psa še kako dobrodošle. Žal se čofotanja po vodi mnogo skrbnikov loti na povsem napačen način in psa kar vržejo v vodo, kar ima lahko negativne posledice. Zaradi slabe izkušnje se bo morda kasneje bal vode in ne bo hotel vanjo. Zato je priporočljivo, da s privajanjem na vodo začnemo postopoma in previdno.

Najbolje je, če na dvorišču ali balkonu še pred obiskom kopališča pripravimo veliko posodo ali bazenček z vodo. Naj se kuža sam spozna z vodo, vanj mu mečemo igračke, ki se jih nauči prinašti, postopoma ga z igračko ali priboljškom povabimo, da namoči tudi tačke. Če bo vzljubil čofotanje po malem bazenčku, je veliko več možnosti, da bo tudi večja vodna površina zanj bolj privlačna.

Nekatere pasme potrebujejo podporo

Imejte v mislih, da niso vsi psi rojeni plavalci in da nekatere pasme zelo težko plavajo. S plavanjem imajo ponavadi težave psi s kratkimi tačkami, težkim telesom in z dlako, ki vpije veliko vode in jih vleče na dno. Med njimi so denimo angleški buldog, francoski buldog, valižanski ovčar, jazbečar, bull terier, chow chow, shih-tzu, pekinezer, mops ali baset (basset hound), za katere je priporočljiva uporaba rešilnega jopiča za pse.

Ob prvem stiku z bazenom, morjem, jezerom ali vodo, bodo mnogi psi živčni in radovedni hkrati. Zato poskrbite za sproščeno vzdušje. Če kuža noče prostovoljno v vodo, se igrajte z njim ob vodi in uporabite njegovo najljubšo igračko. Ko bo sprejel novo okolje in se bo sproščeno zabaval, odkorakajte v vodo. Mnogi kužki vam bodo brez strahu sledili.

Če ne želi z vami v vodo, se z njim igrajte še malo ob vodi in ga z igračko povabite noter. Pri tem imejte v mislih, da je vaš cilj, da si bo pes želel iti v vodo. In ne le, da bo odšel v vodo, ker to mora storiti. Ne skoparite s prijaznimi in vzpodbudnimi besedami in bodite zanimivi. Ni treba, da ste neučakani. Pri nekaterih psih boste morali večkrat poizkusiti in biti zelo kreativni, da se bo kuža z veseljem pognal v vodo. Za nekatere pse bo kot pozitivna motivacija delovala tudi hrana, ki jo damu psu, ko stopi v vodo.

Ko prvič zaplava 

Ko pes prvič zaplava proti vam, mu poskusite nuditi tudi nekaj podpore, predvsem če gre za mladička. Z roko mu nudite oporo pod telesom, da lažje ostaja na površini. Izpustite ga šele, ko boste začutili, da ga ni več strah. Če boste videli, da ga zajema panika, ga odvedite do nižje vode, da se lahko dotakne tal ali odide iz vode.

Če gre za majhnega psa, ga vmes lahko tudi primete v naročje, ga pohvalite in malo pocrkljate. Če gre za velikega psa bodite previdni, saj vas lahko tudi močno popraska.

Zelo pomembno je, da poskrbite tudi za varnost psa. Med prvimi obiski reke, jezera ali morja ga imejte vedno privezanega, če bo morda zašel v težave. Privezan mora biti tudi v primeru, da ne obvlada odpoklica in se bo morda zato preveč oddaljil. Če greste s psom v vodo, mu namesto ovratnice namestite oprsnico, ker ga boste tako lažje izvlekli na plažo, če bo treba.

Nekateri psi bodo v trenutku vzljubili vodo, drugi bodo potrebovali nekoliko dlje, nekateri pa je ne bodo nikoli marali in bodo kljub vašim naporom ostali raje na suhem. Nikar ne obupajte prehitro, poskusite tudi s kakšno drugo tehniko. Nekateri psi bodo denimo v vodo hitro odkorakali, če bo v vodo stekel njihov pasji prijatelj

Kam na kopanje

V Sloveniji je kar nekaj prikupnih kotičkov, kjer lahko zaplavamo z našim psom. Na naravnih kopališčih je kopanje za pse dovoljeno povsod, kjer to ni izrecno prepovedano, skupaj se lahko osvežita vzdolž reke Kolpe, Krke, Soče, Save Bohinjke in drugih rek. Med jezeri je izrecno psom prepovedano kopanje v Bohinjskem jezeru, sicer pa so med pasjimi skrbniki priljubljeni Blejsko jezero, Cerkniško jezero, Velenjsko in Šmartinsko jezero.

Uradno imamo Slovenci tudi pasjo plažo v Izoli, sicer pa se mnogo skrbnikov s svojimi kužki namaka v nekaterih manj turističnih kotičkih, kot je plaža na Debelem Rtiču. Mnogi zahajajo “na skale” med Koprom in Izolo, psom je dovoljeno namakanje v delu plaže v Fiesi in na plaži za punto v Piranu.

Za prva srečanja z vodo izberite kraje, ki so bližje vašemu domu, psu pa naj bo med vožnjo prijetno in udobno. Strokovnjaki za prevažanje najpogosteje priporočajo kar bokse za pse. Večje bokse dajemo v prtljažnik, za manjše pse v majhnih boksih pa je sodeč po ocenah AMZS najbolj varna vožnja na tleh tik za sovoznikovim sedežem.

Če psa vozite na zadnjih sedežih, mora biti po zakonu pripet z varnostnim pasom, sedeže pa zaščitite z nepremočljivo podlogo, saj bo kuža po čofotanju v vodi tudi moker. Če ga imate v prtljažniku, morate tega po zakonu zagraditi z mrežo, da kuža ne more v sprednji del vozila. Na mimovrste=) preverite tudi veliko izbiro kvalitetnih podlog tudi za v prtljažnik, ki zaščitijo avto in so za pse zelo udobne.