Vizita za živali > Novice
3306 ogledov

Tega o mačkah zagotovo niste vedeli

Mačka A. Š.
To so mačke ugotovile s sobivanjem s človekom.

"Vsi, ki nam mačke delajo družbo, vemo, da ko se pogovarjamo s svojo mačko, nam ona odgovarja nazaj," je dejala terapevtka Tellington TTouch metode in učiteljica za ljudi ter živali Darja Žnidaršič.

Pojasnjuje, da je uporaba glasovnega jezika samo še ena od oblik sporazumevanja, ki jo mačke premorejo: "S sobivanjem mačke s človekom so le te ugotovile, da ljudje zelo slabo spremljamo njihovo neverbalno komunikacijo. Pogosto ljudje ne razumemo, kaj pomenijo različni premiki repa, ušes in obraznih mišic, ali pa si to napačno predstavljamo."

Prilagodile so se človeku

V izogib nesporazumom, so mačke po besedah Darje Žnidaršič razvile skrivni jezik, ki ga uporabljajo samo z ljudmi in se imenuje mijavkanje. Mačke, ki živijo skupaj v kolonijah običajno ne mijavkajo med seboj. Dodaja, da so študije kolonij prostoživečih mačk pokazale, da je mačja komunikacija z izjemo paritvenega obdobja zelo tiha: "Mačji mladiči z mijavkanju podobnimi zvoki komunicirajo s svojo mamo v zelo zgodnjem obdobju razvoja, potem pa ne več."

"Mačke, ki pa si delijo dom z nami, svoje žeje in zahteve izražajo z mijavkanjem. Vsak, ki vsaj del svojega časa preživi z mačko, lahko pove, kaj mu mačka hoče sporočiti glede na ton, glasnost in dolžino mijavkanja," opisuje.

Običajno nam hočejo mačke po njenih navedbah sporočiti, da obrok zamuja za par minut, mačje stranišče ni dovolj čisto in tako dalje. "Mijavkanje za »Hej, moja hrana zamuja!« ali pa » Prosim pobožaj me malo.« zvenita poponoma drugače," trdi. 

Dodaja, da so leta 2003 na univerzi v Cornellu izvedli raziskavo, v kateri so testirali, ali lastniki lahko razumejo mačje mijavkanje, ali si pomagajo z okoliščinami. "Raziskava je pokazala, da lastniki razumejo svoje mačke, ne pa tudi ostalih mačk. Edino mijavkanje, ki je bilo razumljeno pri vseh, je bilo mijavkanje jezne mačke. Mačke so se torej naučile, kako lepo govoriti z ljudmi in dobiti vse kar hočejo," je sklenila. 

V Slovenijo prihaja Linda Tellington

Takšne in podobne koristne informacije boste lahko pridobili tudi na Svetovnem kongresu ambasadorjev živali, ki bo maja na Rogli. Tam bo veliko govora tudi o Telington TTouch metodi, obiskala pa ga bo tudi svetovno znana psihologinja za živali in ustanoviteljica Tellington TTouch metode Linda Tellington-Jones.

"Na kongresu bomo dobili vpogled, kakšen je svet živali in s tem znanjem bomo imeli možnost bolje razumeti živali in njihove potrebe, želje, nujnosti in pogled na nas," pravi. Kongresa se bo odvijal od 3. 5. - 6. 5. 2018 na Rogli, njegov namen je ljudem predstaviti svet živali in narave.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.