Vizita za živali > Novice
186 ogledov

Tega se sloni res bojijo

Dumbo Žurnal24 main
Da se sloni bojijo majcenih mišk je splošno razširjeno prepričanje. A se v resnici bojijo živali, ki je še manjša od miške.

Že v Disneyevem risanem filmu o slončku Dumbu iz leta 1941 vidimo razširjeno prepričanje, da se sloni bojijo mišk. A znanstveniki, ki dolga leta preučujejo slone in njihovo vedenje, zavračajo takšne trditve. Sloni se ne bojijo samih miši, lahko pa jih mala živalica preseneti.

Mnogo slonov namreč postane kar malo živčnih, ko se jim okoli nog opleta majhna in hitra žival, pa ni važno ali gre za miš, hrčka, podgano, mačko, kačo psa ali kaj drugega. Vsaka od teh živali pa jih lahko preseneti in na takšen način prestraši.

Miš | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Tega se pa res bojijo 

Obstaja pa žival, ki se je sloni resnično bojijo. To so znanstveniki iz Univerze Duke iz North Calorine ugotovili na neprijeten način, ko so v začetku tega leta raziskovali zmanjšanje populacije slonov v psrednji Afriki.

S seboj so prinesli tri mala brezpilotna letala, s katerimi so šteli živali in sledili čredam. A stvari niso šle po načrtih. Sloni so takoj opazili brezpilotna letala, ki so letela od sedem do 27 metrov nad njimi in se jih vidno prestrašili. Nekateri sloni so prestrašeno stekli stran, ena slonica je celo pljusknila blato v smeri brezpilotnega letala.

Raziskovalci so prišli do zaključka, da strah izvira iz edinega pravega strahu, ki ga imajo sloni: strahu pred čebelami. Sloni se namreč resnično bojijo agresivne afriške čebele, ki jih grize v neprimerna mesta, kot so robovi oči ali v predel za ušesi. Brezpilotna letala pa spominjajo na zvok čebel, kar je očitno slone močno prestrašilo. 

Slon | Avtor: Profimedias Profimedias

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.